Radio Simplu

Cum poti dezactiva hormonii care provoaca ingrasarea­čĹç

Kilogramele ├«n plus reprezint─â una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunt─â femeile. Metodele prin care acestea pot fi eliminate sunt nenum─ârate, dar nu dau rezultate tot timpul. Este important de ┼čtiut c─â, de cele mai multe ori, excesul de greutate nu are nimic de-a face cu exerci┼úiile fizice sau caloriile.

Aportul de alimente ┼či ponderea mic─â a exerci┼úiilor fizice sunt secundare. Pentru foarte multe persone, problema o reprezint─â hormonii care nu func┼úioneaz─â corect. Cercet─ârile care s-au f─âcut au continuat s─â adopte aceast─â schimbare, care ├«ns─â nu a fost studiat─â ├«n detaliu.

V─âz├ónd c─â aceast─â revela┼úie a ajutat foarte mul┼úi pacien┼úi s─â sl─âbesc─â ┼či s─â se simt─â mai bine este de ├«ncredere pentru multe femei care ├«ncearc─â s─â piard─â din greutate ┼či nu reu┼česc.

Conform articolului citat ├«n prevention.com, problemele cu greutatea provin, de cele mai multe ori, de la dezechilibrele tiroidiene ┼či insulin─â. Dar, pe l├óng─â acestea, mai exist─â ┼či al┼úi hormoni despre care nu se ┼čtiu foarte multe dar care contribuie serios la greutate.

Insulina ┼či leptina ÔÇô doi factori importan┼úi ai obezit─â┼úii

De┼či este o tulburare destul de complex─â, oamenii de ┼čtiin┼ú─â nu au reu┼čit s─â se pun─â de acord asupra principalelor cauze ale obezit─â┼úii. Este, ├«ns─â, bine stabilit faptul c─â hormonii au o mare leg─âtur─â cu obezitatea.

Hormonul numit leptin─â este un factor important. ├Än condi┼úii normale, acesta este eliberat din celulele grase ale corpului ┼či trimite un semnal c─âtre creier, unde activeaz─â senza┼úia de sa┼úietate.

În cazul persoanelor supraponderale, leptina nu mai ajunge la creier pentru a trimite acel semnal. Când oamenii sunt rezistenţi la leptină, hormonii sunt cei ce conduc la un aport crescut de alimente.

Se consider─â potrivit consumul limitat de fructoz─â. Dac─â este dep─â┼čit─â por┼úia zilnic─â recomandat─â de 5 fructe pe zi la care se adaug─â ┼či alimentele procesate cu zah─âr, ficatul nu va putea face fa┼ú─â fructozei suficient de repede.

Astfel, corpul va transforma aceast─â fructoz─â ├«n gr─âsimi, trimi┼ú├óndu-le ├«n s├ónge ca trigliceride ┼či depun├óndu-le ├«n ficat sau oriunde la nivelul abdomenului. Pe m─âsur─â ce fructoza este transformat─â ├«n gr─âsime, nivelul de leptin─â cre┼čte (gr─âsimea produce leptin─â).

Insulina este un hormon care spune celulelor s─â adune glucoza din s├ónge ┼či principalul hormon de stocare a energiei din corp. Unul dintre modurile prin care insulina contribuie la obezitate este s─â blocheze semnalele leptinei ├«n creier. Astfel, nivelul crescut al insulinei poate fi unul dintre motivele pentru care oamenii devin rezisten┼úi la leptin─â.

De┼či fructoza ce provine din zah─ârul ad─âugat este una dintre principalele cauze ale rezisten┼úei la insulin─â, nu este suficient─â doar ├«ndep─ârtarea acestuia pentru a ameliora obezitatea ┼či difunc┼úiile metabolice asociate. Evitarea zah─ârului este o bun─â strategie de prevenire, dar nu va fi eficient─â ca remediu. Multe studii arat─â c─â un consum mai mic de carbohidra┼úi duce la o reducere drastic─â a insulinei ┼či la pierderea automat─â ├«n greutate.

Publicitate

Cortizolul

A┼ča numitul hormon al stresului, cortizolul poate crea tot felul de probleme femeilor care vor s─â scad─â ├«n greutate. C├ónd acesta cre┼čte, ├«ncurajeaz─â conversia zah─ârului din s├ónge ├«n gr─âsime pentru depozitarea pe termen lung.

Acumularea de gr─âsimi corporale ├«n acest fel a fost o modalitate de supravie┼úuire pentru str─âmo┼či atunci c├ónd se confruntau cu perioade de foamete. Bine├«n┼úeles c─â reducerea stresului va ajuta ┼či la controlarea acestui hormon care stocheaz─â gr─âsimile, dar mai exist─â o surs─â comun─â a problemei: cafeaua consumat─â zilnic.

Aceasta ridică nivelul de cortizol drastic determinând corpul să acumuleze grăsime atunci când are nevoie cel mai puţin.

Testosteronul caloric scade metabolismul

├Än fiecare zi ne confrunt─âm cu un num─âr uluitor de toxine, inclusiv pesticide, erbicide, alimente modificate genetic ┼či aproximativ ┼čase hormoni sintetici diferi┼úi din carne.

Toxinele stau ascunse ├«n cremele de fa┼ú─â, medicamentele eliberate pe baz─â de prescrip┼úie medical─â, alimentele prelucrate, chiar ┼či ├«n ruj sau ├«n aerul respirat. Multe dintre aceste toxine, cum ar fi pesticidele, materialele plastice ┼či substan┼úele chimice industriale se comport─â ca estrogenul atunci c├ónd sunt absorbite ├«n organism.

Testosteronul contribuie la cre┼čterea muscular─â care, la r├óndul s─âu sus┼úine metabolismul. Astfel, suprasolicitarea estrogenului cre┼čte rezisten┼úa la insulin─â.

Estrogenul este compus dintr-o serie de hormoni care afecteaz─â metabolismul, starea de spirit, s─ân─âtatea ┼či dezvoltarea ┼úesuturilor. Cercet─âtorii au g─âsit leg─âturi ├«ntre estreogen ┼či greutate, ├«n special ├«n timpul menopauzei, c├ónd nivelul de estrogen scade, dar greutatea tinde s─â creasc─â. Schimb─ârile care intervin ├«n receptorii estrogeni din hipotalamus, ca semn al menopauzei, determin─â o dificultate a pierderii ├«n greutate.

Femeilor le este recomandat s─â adopte o diet─â s─ân─âtoas─â ┼či s─â fac─â sport pentru a ajuta metabolismul s─â compenseze pierderea de estrogen, lucru care va ajuta la reglarea greut─â┼úii ┼či a apetitului. Interesant este faptul c─â celulele grase produc estrogen, ├«mpreun─â cu al┼úi hormoni ┼či proteine. Dar estrogenul produs ├«n celulele grase nu va ajuta la oprirea cre┼čterii excesive ├«n greutate.

├Än schimb, estogenul responsabil cu luarea ├«n greutate, ├«n special cel care se gase┼čte ├«n gr─âsimea abdominal─â, expune femeile la un risc mai mare de cancer de s├ón, deoarece estrogenul contribuie la dezvoltarea celulelor.

Hormonii dicteaz─â modalitatea prin care corpul proceseaz─â alimentele. Dac─â ace┼čtia sunt bine fixa┼úi, kilogramele ├«n plus pot fi u┼čor pierdute f─âr─â un efort suplimentar din partea ta.