Radio Simplu

Cazuri în care cel mai bine ar fi să nu îi credem pe medicii care ne consultă

Zilele trecute mi-a fost dat sa vad cu cata usurinta lua un coleg antidepresive. Motivul pentru care a recurs la acest gest era o tristete. M-a durut nu doar faptul ca era o tristete din care putea iesi singur, ci si faptul ca le lua potrivit recomandarii unui medic.

Cazul colegului mi-a descoperit inca o data ca lumea actuala medicalizeaza mult omul si face acest lucru in conditiile in care el ar putea sa-si revina singur sau cu ajutorul altei persoane, dar in orice caz, nu prin medicamente.

Exista o „epidemie” de diagnostic. La cea mai mica tristete se recomanda antidepresive, din partea unor medici. Daca am compara boala reala cu numarul celor care figureaza in statistici, cu siguranta am putea observa ca sunt mult mai putine cazuri reale decat se raporteaza.

Pentru ca limitele dintre normalitate si tulburare psihica pot fi usor manipulate, se pledeaza de multe ori gresit pentru extinderea pietei de medicamente. Industria farmaceutica are tot interesul sa popularizeze ideea potrivit careia, multe tulburari psihice sunt cauzate de dezechilibre in chimia creierului.

Si asa se ajunge la a se prescrie din ce in ce mai multe medicamente spre profitul corporatiilor farmaceutice si nu spre insanatosirea omului.

Boala mentala nu este acelasi lucru cu boala fizica. Consider ca e mult mai usor sa-i spui unui om ca are o problema de sanatate la rinichi, ficat, etc, decat sa afirmi ca o persoana este schizofrenica.

Este mult mai usor sa cobori in trupul omului si sa elimini de acolo ceea ce este stricacios. Din nefericire, sunt medici care doar se prefac ca au purces la coborarea in om si nereusind sa vada ce este in adancul acestuia, ii administreaza un anumit medicament care ii face mai mult rau decat bine.

Sunt si psihiatri care coboara foarte mult in om, dar nu mai reusesc sa iasa de acolo. Si asta pentru ca sunt ei insisi bolnavi.

Imi doresc sa atrag atentia prin aceste cuvinte, ca un medic va intelege cu adevarat cauzele problemelor mentale, daca va tine seama si de existenta harului, a pacatului si a diavolului. Sunt cazuri cand nu e nevoie decat de pocainta, rugaciune, smerenie si Sfinte Taine. In astfel de situatii, daca medicul prescrie un medicament pentru insanatosire, el devine un dusman al omului.