Radio Simplu

Când propria electrocutare era folosită pentru a vindeca toate durerile

Secolul al XIX-lea a abundat într-o gamă largă de invenții, începând de la motorul cu aburi la capsator și chiar până la o centură care folosea șocuri de curent electric pentru eliminarea durerilor din corpul uman.

 

Prima apariție a acestei invenții la Bâlciul Internațional din Londra, 1851 a dezvăluit lumii că ea era compusă din câteva baterii și electrozi ce trimiteau un șoc de curent electric în corpul purtătorului și era folosită pentru a vindeca absolut totul, inclusiv migrenele, anxietatea, depresia, digestia precară, constipația, guta și chiar lipsa de încredere.

 

Centura era realizată din cupru, zinc, lemn și piele și avea și doi bureți, o carte de 32 de pagini cu instrucțiuni și testimoniale ale clienților mulțumiți. Invenția cântărea aproximativ 1 kilogram și avea o serie de baterii ce trebuiau așezate în zonele cu probleme.

 

Promițând să ajute în tratarea bolilor cronice nervoase și a slăbiciunilor de orice fel, centura se presupunea a penetra fiecare nerv din corp, făcând-o cea mai puternică centură din acele timpuri.

 

Centura hidro-electrică a fost inițial bine primită și chiar încurajată de fizicienii și personalul medical al Reginei Victoria. Chiar s-a spus că Charles Dickens a luat invenția pentru a trata reumatismul din piciorul lui, cu toate că presupusul tratament nu a fost însemnat nicăieri.

 

Deși se pare că Pulvermacher, creatorul invenției a venit cu această idee, istoria ne arată că folosirea electroterapiei fusese pusă în practică chiar în perioada anului 48 î.Hr. pe Scribonius Largus, fizicianul împăratului roman Claudius.

 

Largus, în compania altor practicieni medicali precum Hipocrate și Galen ar fi folosit deseori descărcările electrice ale peștilor torpilă (anghila electrică) pentru a trata anumite condiții precum migrenele sau guta.

 

În secolul al XVIII-lea, cercetătorii au fost capabili să pună în funcțiune mai bine puterea unei astfel de energii și au experimentat cu electricitatea pentru a trata anumite maladii psihice, mai ales melancolia.

 

Producția în masă a bateriei chimice a dus și la apariția unor strategii mai sigure pentru tratarea bolilor cu electricitate, lucru ce a ajuta în prevenirea accidentelor precum cel al lui Robert Roche care a folosit o mașină electrică realizată de el pentru a-și scăpa fiul de 16 ani de stările lui schimbătoare, experiment ce s-a terminat aprinderea tricoului pe care acesta îl purta.

 

La sfârșitul secolului al XIX-lea, odată cu apariția cataloagelor pentru comenzi prin poștă, oamenii de pretutindeni aveau posibilitatea de a cumpăra orice își doresc cu o relativă ușurință (bineînțeles, nu precum în ziua de azi); astfel, centura a părut să fie în atenția publicului exact la momentul potrivit și s-a bucurat de mulți ani de succes.

 

Popularitatea centurii hidroelectrice a dispărut la un moment dat, totuși ea s-a dovedit a fi mai mult un instrument care nu aducea niciun beneficiu, mai ales să vindece vreo boală. Centurile au început să fie asociate cu anumiți practicieni care profitau de popularitatea instrumentului și comunitatea medicală a sfârșit prin a respinge invenția întrutotul, fiind sătulă de reclamele făcute de acești practicieni profitori.

 

Creatorul centurii însuși a fost implicat într-o oarecare luptă batjocoritoare în tribunal încercând să dea în judecată un consumator care nu a plătit serviciile prestate. Clientul, cunoscut ca și  H. Mott din Oxford a fost de acord să plătească centura pe baza unor rate. Totuși, după o folosire continuă a acesteia, Mott a început să sufere de dureri constante de cap și problema inițială nu se ameliorase. El apoi a trimis înapoi centura cerându-și banii înapoi.

 

Astăzi, electroterapia este considerată a fi o metodă credibilă prin care se tratează durerile și inflamațiile și în timp ce acea centură ce electrocuta nu mai există, anumite metode asemănătoare nu se depărtează prea mult de această invenție celebră la vremea ei.

Add comment