Radio Simplu

Bateria telefonul tău se descarcă foarte repede? 7 idei prin care poți să scapi de această problemă

Bateria telefonului tau Android se descarca mai repede decat de obicei? Nu stii de ce? Iti voi explica in cativa pasi simpli intreg procesul de depanare si rezolvare a problemelor suparatoare legate de durata de viata a bateriei.

Cauze pot fi diverse. De exemplu, cele mai multe probleme apar din cauza aplicatiilor prost optimizate ce mentin telefonul “treaz” cat timp ecranul este inchis, timp in care procesorul ar trebui sa intre in stadiu deep sleep.

Deep sleep este starea de veghe in care intra un dispozitiv mobil inteligent pentru a conserva durata de viata a bateriei. In aceasta stare procesorul se seteaza la o frecventa foarte joasa tocmai pentru a reduce consumul atunci cand nu este nevoie de puterea de procesare maxima oferita de procesor.

Wakelock este procesul prin care telefonul iese din deep sleep, declansatorul fiind o aplicatie ce ruleaza in fundal sau pornirea ecranului. Doar ca, dupa cum am precizat, unele aplicatii ce ruleaza in fundal nu sunt foarte bine optimizate si declanseaza trecerea telefonului din modul deep sleep in awake (trezit) foarte des, fapt ce duce la o descarcare foarte rapida a bateriei si uneori la incalzirea nejustificata a dispozitivului chiar si atunci cand nu este utilizat.

Daca ati observat ca durata de viata a bateriei sufera in ultima vreme, verificati mai intai daca temperatura resimtita pe spatele telefonului este una mai mare decat de obicei atunci cand telefonul este in mod stand by (nu este utilizat).

Puteti verifica daca problema este declansata de vreo aplicatie prezenta pe dispozitiv accesand “Setari” din meniul telefonului Android, dupa care selectati submeniul “Baterie” (poate fi numit si acumulator/battery/acumulator pe unele dispozitive).

Screenshot_2014-05-08-22-59-05Aici aveti detalii despre utilizarea in procente a fiecarei aplicatii ce ruleaza pe dispozitiv. Daca observati o utilizare iesita din comun a unei aplicatii puteti trece la dezactivarea sau chiar dezinstalarea respectivei aplicatii in vederea depanarii cauzei ce duce la o durata de viata a bateriei redusa.

In partea superioara a ferestrei veti avea un grafic ce reprezinta evolutia bateriei in cursul ciclului curent de incarcare. Atingeti acest grafic si veti fi intampinat de o serie de statistici legate de consumul bateriei.

Daca in categoria “Utilizata” segmentul este unul continuu sau cu mult mai mare decat cel aferent ecranului, chiar si atunci cand ecranul este oprit inseamna ca o aplicatia prezenta pe dispozitiv “trezeste” sau mentine “treaz” dispozitivul intr-un mod agresiv.

Screenshot_2014-05-08-22-59-15Puteti reveni la pasul anterior pentru a analiza aplicatia sau aplicatiile ce genereaza un consum exagerat sau pentru o statistica ceva mai detaliata puteti instala aplicatia GSAM.

Desi aceasta ar fi cauza principala a unui consum exagerat de mare a acumulatorului telefonului vostru Android, puteti conserva energia si prin urmatoarele metode (tineti minte ca unele din ele pot dezactiva anumite functionalitati):

1) Dezactivati Google Now si serviciile de memorare a locatiei.

In vederea realizarii acestei operatiuni accesati “Cautare Google”, intrati in meniul aditional si dezactivati complet Google Now daca considerati ca durata de viata a acumulatorului este mai importanta decat functionalitatea oferita de acest serviciu. Odata selectata optiunea de a dezactiva Google Now, la alegere, puteti bifa si optiunea de dezactivare a serviciului de memorare a locatiei. Dezactivarea acestuia din urma poate aduce un spor important in durata de viata a bateriei.

2) Dezactivati serviciile de localizare (GPS, A-GPS)

Puteti trece si la dezactivarea completa a serviciilor de localizare sau trecerea acestora in mod de economisire a energiei (nu se vor mai utiliza satelitii GPS). Ultima optiunea este disponibila doar pe Android 4.4 KitKat.

3) Limitati-va setul de servicii utilizate

Daca aveti servicii/aplicatii ce presupun primirea de notificare push (in timp real) limitati-va in a instala doar aplicatii pe care chiar le utilizati. Aplicatiile precum Facebook Messenger, WhatsApp, Viber etc. duc la un consum de energie ridicat chiar si atunci cand ruleaza in fundal.

4) Dezactivati sincronizarea in timp real a aplicatiilor

Dezactivati sincronizarea selectiva sau totala a aplicatiilor pe care le utilizati. Acest lucru va duce la imposibilitatea primirii notificarilor in timp real din partea aplicatiilor/serviciilor selectate in anumite situatii.

De asemenea puteti recurge si la restrictionarea datelor de fundal, aplicatiile rulate in fundal nemaiputand sa transfere date, automat si consumul de energie se va reduce substantial. Optiunile sunt disponibile in submeniul “Conturi si sincronizare”.

5) Reglati luminozitatea ecranului la un nivel inferior

6) Dezactivati conexiunea de date daca nu aveti nevoie de notificari in timp real (push) in permanenta

7) Treceti telefonul in modul 2G daca nu este necesara o conexiune la internet de mare viteza

O alta cauza ce duce la o autonomie redusa poate fi semnalul GSM scazut care poate fi rezolvat prin utilizarea echipamentului intr-o zona cu acoperire ceva mai buna sau schimbarea operatorului de telefonie mobila.

Desi de cele mai multe ori metodele prezentate mai sus dau rezultate, exista cazuri in care problemele legate de autonomie sunt determinate de o problema hardware a dispozitivului sau a acumulatorului. Daca tehnicile prezentate mai sus nu dau rezultate, prezentati telefonul la un service autorizat pentru o depanare in detaliu.