Radio Simplu

Așa foloseau oamenii câinii în trecut și nu pe post de animale de companie

Poți crede sau nu, dar ideea de a avea un câine doare pe post de animal de companie este una nouă.

Datele arată că indiferent de economia unui stat, oamenii continuă să cheltuie bani pe animalele lor. În timp ce câinii domestici din ziua de azi depinde de stăpânii lor pentru a fi îngrijiți și nu oferă nimic în schimb decât companie, această relație om-câine este relativ nouă. Câinii, la un moment dat nu erau companioni, ci muncitori.

 

1. Rotisorul canin

În timp ce multe invenții erau folosite prin intermediul puterii mersului câinilor, o altă invenție specifică sub formă de roată necesita crearea unei specii anume de câini care se ocupa doar cu operarea acestei mașinării. Bretonii de acum câteva sute de ani au înmulțit niște câini ce păreau precum niște rozătoare pentru a alerga pe o roată ce învârtea carnea deasupra unei flăcări, precum un rotisor.

 

„Acești câini erau priviți precum niște ustensile de bucătărie, precum o mașinărie și nu niște câini normali.”, a spus Jan Bondeson, autorul Amazing Dogs, a Cabinet of Canine Curiosities.

 

2. Mașina de cusut

Inventatorul german Heinrich Feldt a creat și patentat motorul canin Feldt în 1888 și intenționa să îl vândă croitoreselor pentru a le ajuta în ceea ce privește croiala și coaserea hainelor.

 

Înainte de inventarea mașinii de cusut electrice, oamenii făceau acul să străpungă materialul prin învârtirea unui mâner. Așa că Heinrich Feldt și alți inventatori colaboratori au pus câinii la munci fizice pentru a crea acest motor.

 

3. Putină de unt

Spre deosebire de invențiile menționate anterior, putina de unt funcționabilă cu ajutorul câinilor reprezenta o comoditate americană și una relativ recentă: Sears vindea acest dispozitiv la începutul secolului XX cu 15 dolari.

 

Din nou, folosindu-se deisgn-ul pe baza unei benzi compuse din centuri elastice și plăci de lemn, inventatorii s-au inspirat pentru această idee de la mașinăriile din secolul al XVI-lea pe bază de cai.

 

Oamenii încă pot vedea această invenție la diferitele festivaluri și bâlciuri unde sunt folosite pe post de exemplu pentru modul în care arăta viața americanilor înainte.

 

4. Chinosfera

Inventată în Franța, 1875, chinosfera era destul de populară în vremurile ei. Practic ea era o mică trăsură creată pe un cadru de tricicletă, iar câinii erau precum doi hamsteri giganți care făceau ca roțile să se învârtă și astfel să facă vehiculul să meargă. După ce Societatea pentru Protecția Animalelor a considerat invenția a fi crudă, dezvoltarea acestei creații s-a întrerupt ulterior.

 

Dar să nu crezi că folosirea câinilor pentru transport a dispărut definitiv după asta. În 1939, un antrenor de câini de 80 de ani din Texas pe nume Z. Wiggs a dezvoltat „Mobilul canin” ca alternativă la transportul pe bază de combustibili.

 

Deși aceasta a reprezentat o încercare timpurie și admirabilă de a nu polua mediul, invenția enormă era impracticabilă și nu a reușit să atragă niciun client care să o promoveze.

 

Totuși, ideea mai trăiește sub alte forme: oricine își dorește să intre în jocul urban cu câini din ziua de azi, poate să închirieze un scuter ce merge cu ajutorul puterii câinilor care încă este pe piață.

Add comment