Radio Simplu

Acest bărbat a cântat la chitară în timp ce trecea printr-o operație pe creier

Doctorii l-au rugat pe Abhishek Prasad să cânte la chitară în timpul operației lui pe creier astfel încât să vadă dacă îi pot rezolva problema de care suferea.

Să treci printr-o operație pe creier poate fi destul de plictisitor, chiar poți să îți ocupi timpul cu ceva, cum ar fi cântatul la chitară, nu-i așa?

 

Acest lucru pare că se întâmplă în timp ce indianul Abhishek Prasad trece printr-o operație pe creier și cântă la chitara lui. În realitate, de fapt, medicii l-au rugat pe Prasad să cânte la chitară în timpul operației astfel încât el să le ofere răspunsurile necesare cu privire la încercările lor de a-i rezolva problema de care suferea.

 

Prasad, de 37 de ani suferea de o dereglare numită „distonia focală a muzicianului”; aceasta este o dereglare neurologică care face creierul să trimită semnale incorecte către mușchi cauzând spasme involuntare și uneori dureroase.

 

Această dereglare este deseori cauzată de repetarea constantă a acelorași mișcări ale mâinii și de aceea, de cele mai multe ori afectează muzicienii. Este estimat că 1-2% dintre toți muzicienii profesionali sunt afectați de distonie la un moment dat în cariera lor.

 

Ca și chitarist, Prasad a experimentat spasme la nivelul degetelor care i-au îngreunat capacitatea de a cânta. După o vreme, el nu a mai putut să își miște degetul mijlociu, inelar și mic de la mâna stângă atunci când încerca să cânte.

 

„Am crezut că rigiditatea a fost cauzată de prea multe repetiții”, a spus el pentru BBC. „Am luat o pauză și am încercat din nou, dar am realizat că rigiditatea degetelor nu se ameliorase deloc. Unii doctori mi-au spus că era vorba despre o oboseală mușchilor și mi s-au prescris analgezice, multi-vitamine, antibiotice și fizioterapie.”

 

Ulterior, el a fost diagnosticat corect. Doctorii i-au sugerat o operație pe creier și i-au spus lui Prasad că el va fi complet conștient în timp ce ei vor efectua procedura.

„M-am speriat.”, el a recunoscut. „Dar doctorul meu, Sharan Srinivasan mi-a oferit încrederea necesară pentru a trece prin asta.”

 

Doctorii au applicat o doză substanțială de anestezic înainte de a introduce 4 șuruburi în craniul său. Mai apoi, ei i-au făcut o tomografie pentru a vedea cât de mult în creierul lui era nevoie să insereze electrozii corectori de circuit.

 

Prasad își aduce aminte de fiecare detaliu, dar spune că nu a simțit absolut nicio durere. Mai degrabă, totul a părut precum „Un generator era pornit în timpul operației.”

 

Doctorii i-au cerut lui Prasad să cânte la chitară de fiecare dată în care ei i-au „ars” un circuit din creier.

„La a șasea arsură, degetele mele s-au desfăcut.” a spus Prasad. „Eram în sfârșit normal și pe masa de operație.”

 

O săptămână după operația suferită pe 13 iulie, Prasad a spus că se simțea foarte bine în afară de experimentarea unei mici slăbiciuni în mâna stângă și în picior.

 

Acest tip de „operație pe creier pe viu” reprezintă un punct foarte important atins în comunitatea medicală indiană, cu toate că muzicienii de pe tot întregul globului pământesc au trecut prin astfel de operații în care cântau și înainte.

Add comment