Radio Simplu

Această familie a avut pielea albastră timp de secole. Motivul pentru care s-a întâmplat asta este…

Timp de aproximativ 200 de ani, familia Fugate din Kentucky a putut fi distinsă de restul lumii deoarece a transmis pigmentul albastru al pielii de la o generație la alta.

Când Benjamin “Benjy” Stacy s-a născut în 1975, asistentele și doctorii au rămas șocați și confuzi deoarece el a venit pe lume având o piele de un albastru închis. Doctorii au fost atât de îngrijorați cu privire la pielea lui de extraterestru, încât au chemat o ambulanță de la sute de kilometri pentru a-l duce la un institut de cercetare.

 

După două zile de testări, specialiștii nu au reușit să ajungă la o concluzie până când bunica lui a spus „Ați auzit vreodată de albastrul Fugate din roublesome Creek?”, ea mai apoi explicând că bunica ei din partea tatălui era o Fugate albastră.

 

Benjy era ultimul copil născut dintr-o linie lungă de Fugate albaștri care au trăit în Munții Apalași din Kentucky timp de aproape 200 de ani. Întemeietorii acestei familii ciudate aveau o genă recesivă care a făcut ca 4 dintre cei 7 copii ai lor să se nască cu pielea albastră. Acest lucru nu s-a descoperit decât foarte târziu deoarece partea respectivă a Kentucky-ului era nemodernizată și nimeni nu putea ajunge sau pleca de acolo.

 

Ca rezultat, mulți dintre Fugates au început să se căsătorească și să facă bebeluși unii cu ceilalți. Acest gen de izolare genetică a făcut ca reproducerea continuă să păstreze gena albastră a gazdelor. Pentru următoarea sută și ceva de ani, familia a trăit în izolare și a fost acceptată de cei care locuiau acolo.

 

În anii 1960, unii dintre ei au devenit să se rușineze de pielea lor deoarece era asociată cu reproducerea lor incestuoasă și de aceea au început să caute ajutor pentru a rezolva problema; abia atunci s-a descoperit cazul lor și s-a dovedit că ei aveau o dereglare sangvină ereditară care cauza un exces de metemoglobină în sângele lor.

 

Metemoglobina este o versiune albastră nefuncțională a hemoglobinei care transportă oxigenul. La cei mai mulți caucazieni, hemoglobina ce este roșie se vede prin piele cu o nuanță rozacee. La Fugate, cantitate în exces de metemoglobină albastră din sânge a făcut ca pielea lor să fie albastră.

 

Pentru ca ea să se transmită ereditar, a fost nevoie ca ambii părinți să dețină gena recesivă. Dacă această familie nu ar fi trăit în izolare și nu s-ar fi reprodus incestuos, dereglarea ar fi fost extrem de rară.

Leacul pentru această problemă a constat în și mai mult albastru; cea mai bună chimicală pentru a activa procesul corpului de a transforma metemoglobina în hemoglobină este vopseaua albastră de metilen. Membrii familiei Fugate care s-au tratat astfel au ingerat această vopsea și după câteva minute, nuanța albăstruie a pielii lor a dispărut, ea devenind rozacee.

 

Atâta timp cât ei continuă să ia aceste pastile în mod regulat, membrii familiei Fugate pot duce o viață absolut normală din punctul de vedere al aspectului fizic.

Încă de la câteva luni de la nașterea sa, culoarea pielii lui Benjy a început să redevină la normal; la vârsta de 7 ani, el și-a pierdut aproape toată coloratura albastră, lucru ce a indicat că el a primit doar o copie a genei de la un singur părinte.

 

Deși astăzi Benjy și cei mai mulți dintre descendenții familiei Fugate și-au pierdut nuanța pielii albastre, această culoare tot mai apare atunci când le este frig sau sunt nervoși. În acele momente, moștenirea Fugate din Kentucky continue să dăinuie, o moștenire a greutăților, izolării și perseverenței.

Add comment