Radio Simplu

7 boli foarte periculoase semnalate de pielea noastră

Problemele de sănătate pot fi identificate cu ușurință prin intermediul înfățișării noastre, pielea noastră fiind unul dintre cei mai buni indici care ne pot preveni cu privire la anumite maladii și boli. Nimeni nu ne poate da un diagnostic mai bun decât însuși corpul nostru, așa că dacă știi câteva noțiuni de bază și ești atent la ceea ce îți spune el, vei ști cu ușurință dacă suferi de ceva anume.

 

Mai jos am creat o listă care te va pune la curent cu unele dintre cele mai importante afecțiuni ce sunt semnalate prin intermediul pielii și despre care poți afla în timp util, astfel încât să poți să le tratezi cât mai repede. Dacă și tu ai observat anumite imperfecțiuni la nivelul pielii tale și asta te pune pe gânduri, ei bine, atunci te afli în locul potrivit deoarece lista de mai jos te va ajuta să îți dai seama dacă suferi de vreo afecțiune periculoasă sau nu.

 

1. Petele maronii

Petele maronii care apar deodată pe pielea ta pot fi un simptom al insuficienței suprarenală sau al bolii Adison. Persoanele care suferă de această boală pot simți dureri la nivelul mușchilor și al încheieturilor și de asemenea își pot pierde apetitul. Ele au o tensiune și o glicemie scăzută, iar aceste simptome pot fi extrem de periculoase. Dacă le-ai remarcat, ar trebui să îți faci o programare la doctorul tău.

 

2. Petele albe

Boala care presupune depigmentarea pielii se numește vitiligo. Ea apare atunci  când celule numite melanocite sunt omorâte de către sistemul imunitar, făcând ca anumite zone să se depigmenteze deoarece nu mai există melatonină. Vitiligo poate fi o consecință a deficienței suprarenale; este cel mai bine să consulți un dermatolog sau un endocrinolog.

 

3. Erupțiile

Orice erupție neașteptată la nivelul pielii tale arată că ceva este în neregulă cu corpul tău. Poate fi vorba despre o alergie la mâncare, contactul cu anumite chimicale sau chiar o boală contagioasă precum vărsatul de vânt. În orice caz, este cel mai bine să apelezi la un doctor deoarece orice erupție sau reacție alergică poate duce la consecințe destul de periculoase, precum sindromul  Stevens-Johnson sau Lyell. Vărsatul de vânt, pe de altă parte , este destul de periculos la adulți și poate crea complicații.

 

4. Edemul

Dacă ai edeme în fiecare zi, este indicat să vizitezi un endocrinolog deoarece ele pot fi semnul hipotiroidiei. Această condiție poate apărea atunci când glanda tiroidă nu produce o cantitate suficientă de hormoni. Următoarele simptome pot acompania această boală: piele uscată, edem la nivelul feței și membrelor, pierderea părului, unghiile subțiri, acumularea în greutate. Dacă și tu le ai, ar trebui să vizitezi un doctor.

 

5. Un număr mare de alunițe 

Există numeroase motive pentru care alunițele apar la nivelul pielii, unul dintre acestea fiind caracterul lor ereditar. Dacă părinții tăi au  semne din naștere, este posibil ca și tu să le ai. Alte motive pot fi reprezentate de expunerea excesivă la razele ultraviolete sau un dezechilibru hormonal. În cele mai multe cazuri, alunițele nu sunt periculoase, dar dacă numărul lor crește cu rapiditate, ele sunt dureroase, își schimbă forma sau culoarea, atunci ar trebui să vezi un doctor.

 

6. Acnee, puncte negre și pori înfundați

Există numeroase motive care cauzează apariția acneei: prea mult ulei facial care înfundă porii, dezechilibrul hormonal, problemele de digestie etc. Dar trebuie să știi că acneea este mereu o consecință a ceva; bineînțeles, este necesar să ne îngrijim pielea facială mereu. Pentru a scăpa de acnee, trebuie mai întâi să descoperi motivul care a cauzat-o și asta se poate întâmpla doar cu ajutorul unu specialist.

 

7. Căderea pielii

Motivul pentru căderea pielii, mai ales la nivelul palmelor poate fi rezultatul unei deficiențe de vitamine, dezechilibru hormonal, reacții alergice dermatită seboreică, psoriazis și alte câteva boli. Atunci când pielea cade în mai multe zone și este intensă, atunci ea poate semnala o boală periculoasă; în orice caz, este vital să vizitezi un doctor cât mai repede.

Add comment