Radio Simplu

60 de epave antice descoperite în Marea Neagră

S-a descoperit un număr foarte mare de epave ce datează din perioadele Imperiului Bizantin, Imperiului Roman și Imperiului Otoman, iar pe lângă acestea, unele dintre ele au fost construite pe parcursul istoricului Imperiu Mediteranean.

 

Cercetătorii din Bulgaria au descoperit peste 50 de epave ce datează din urmă cu 2 500 de ani. Epavele sunt perfect prezervate pe fundul Mării Negre și s-a spus că acesta este unul dintre cele mai mari proiecte arheologice.

În ultimii doi ani, cercetătorii Proiectului Maritim Marea Neagră au studiat apele de pe malurile din Bulgari ale Mării Negre pentru a descoperi comorile ce puteau fi ascunse în epavele descoperite acolo care s-au scufundat cu mii de ani în urmă. Săptămâna aceasta, după 3 ani pe mare, cercetătorii ne-au dezvăluit descoperirile pe care le-au făcut cu ajutorul unor replici 3D și al fotografiilor realizate la fața locului.

 

Proiectul este alcătuit atât din membri experți local, cât și internaționali care au o experiență foarte vastă începând de la cercetarea nivelurilor mărilor până la istoria maritimă a Pământului și a ciclurilor glaciale.

Deși s-a crezut mult timp că ele erau pierdute, oamenii de știință au reușit să localizeze 60 de epave care au peste 2 500 de ani. În acest mod, descoperirea ar putea să schimbe modul în care cercetătorii și experții credeau că se construiau navele înainte.

 

„Ansamblul poate conține unul dintre cele mai fine și mai uimitoare muzee subacvatice care au fost descoperite vreodată.”, a spus Jon Adams, șeful investigator al expediției și profesor la Universitatea Southampton într-o declarație oficială cu privire la proiect.

datorită unui strat anoxic din Marea Neagră, navele care se scufundă nu se descompun în modul în care ar face-o în alte ape. Fără apele oxigenate care cauzează erodarea lemnului și a metalului, navele se află într-o condiție aproape perfectă.

 

De fapt, unele dintre nave au catarge care încă stau în picioare, cârme care funcționează și mărfuri depozitate înăuntrul vaselor. Cercetătorii au descoperit de asemenea unelte care încă se află pe punțile epavelor ce aveau inscripțiile originale încă intacte.

„Condiția acestei epave de sub stratul de sedimente este uimitoare, buștenii și bârnele arată ca noi.” a spus Adams. „Bănuiam că mai există alte nave și mai antice, iar după câteva zile după ce ne-am scufundat și am investigat, am descoperit alte 3 epave și mai vechi, una dintre ele fiind din perioada Elenă și alta poate fi chiar și mai veche.”

 

Nave din perioada Imperiului Bizantin, Imperiului Roman și a celui Otoman au fost descoperite acolo, chiar și unele din perioada istoricului Imperiu Mediteranean. Cea mai recentă navă datează dintr-o perioada cuprinsă între 400-500 î.Hr.

„În timpul celei de-a treia sesiuni de investigații În Marea Neagră am continuat să umplem golurile escadronului marin ce reprezenta un mozaic antic cu ajutorul descoperii documentațiilor și a epavelor foarte bine prezervate.” a spus Doctorul Kalin Dimitrov, Directorul Centrului de Arheologie Subacvatică din Sozopol, Bulgaria.

 

„Vasele datează din perioadele Imperiilor Bizantine și Romane pe parcursul colonizării grecești antice. Descoperirea acestor epave, fără îndoială că va rescrie istoria pe care deja o cunoșteam cu privire la construcția navelor maritime din acele timpuri.”

Add comment