Radio Simplu

6 invenții istorice despre care nu știai că au apărut accidental

Renunță la ipoteza de a petrece lui și chiar ani în care cercetezi și nu dormi doar pentru a crea ceva uimitor. O combinație fericită de noroc chior și coincidențe a fost singurul lucru necesar pentru ca aceste 6 invenții să apară.

 

1. Șampania

Conform legendei, călugărul benedictin Dom Pérignon a fost cel care a descoperit că a modificat o sticlă de vin prin adăugarea bulelor.

„Vino repede!”, el se pare că a spus în 1693. „Beau stele!” probabil acest lucru nu este atât de adevărat pe cât ar vrea să se creadă, dar trebuie să recunoaștem că este o poveste bună care să fie asociată cu marea lui onoare de a inventa una dintre cele mai cunoscute băuturi din ziua de azi.

 

În orice caz, Pérignon a adus suficiente contribuții lumii vinurilor prin dezvoltarea cu succes a tehnicii de a face vin alb din struguri roșii – un pas major către crearea șampaniei.

 

Sticlele de băutură create în această manieră aveau tendința de a exploda frecvent, de aceea ele fuseseră numite inițial „le vin du diable” (vinul diavolului).

 

2. Super glue-ul

Dr. Harry Coover nu s-a sfiit niciodată să recunoască faptul că a descoperit cianoacrilatul, compusul puternic ce a devenit mai apoi cunoscut ca și super glue, în mod accidental.

 

În 1942 tânărul chimist a fost însărcinat să creeze un material adeziv pentru echipamentele ce urmau să fie folosite în cel de-al Doilea Război Mondial. Unul dintre compușii pe care îl testa părea că face o treabă foarte bună în ceea ce privește testele de durabilitate, dar exista o singură problemă:

 

„Nenorocita de problemă era faptul că se lipea de orice altceva.”, a spus Coover în 2005. „Ne era foarte greu să îl folosim pentru mulaje.”

Ei au modificat adezivul în favoarea unor varietăți mai puțin lipicioase și abia în 1951 când Coover a dat peste acest compus într-un alt context, ell i-a realizat adevăratul potențial.

 

El a introdus invenția într-un spectacol cu jocuri în 1958. De atunci, el a fost folosit pentru a stopa sângerările pe câmpul de luptă, asamblarea bombelor atomice și izolarea vaselor de sânge ale inimii în timpul operațiilor.

 

3. Viagra

Când cercetătorii testau o mică pilulă albastră ce avea ca scop micșorarea presiunii arteriale în 1998, ei au descoperit că deși medicamentul nu funcționa, subiecții lor erau încântați de un anumit efect secundar.

 

Ceea ce putea fi ascuns de ochii publicului ca fiind un eșec lamentabil a devenit un tratament în premieră pentru disfuncția erectilă și a fost folosit încă de atunci de peste 35 de milioane de oameni de pe tot întinsul planetei.

 

4. Post-it-urile

Crearea bilețelelor post-it a fost combinație de muncă de laborator nereușită și un cor bisericesc.

În 1970 chimistul Spencer Silver a avut o problemă diferită față de cea a bărbatului care a inventat super glue-ul. Când a încercat să creeze un adeziv puternic, Silver dolar a reușit să lipească relativ două foi de hârtie.

 

Câțiva ani mai târziu, colegul lui și co-inventatorul Arthur Fry cânta într-un cor bisericesc și a vrut să își marcheze partiturile fără ca el să ruineze imnul. El a avut astfel ideea de a folosi foile lui Silver ca și semne de carte. El le-a dezlipit mai apoi fără ca partiturile să fie stricate și restul este istorie.

 

5. Penicilina

Printre cele mai importante descoperiri accidentale istorice, descoperirea unui grup de antibiotice folosit foarte mult astăzi pentru a trata infecțiile a fost rezultatul unui laborator dezordonat.

 

În 1928, biologul scoțian Alexander Fleming a observat un vas petri pe care îl lăsase din greșeală neacoperit în laboratorul lui din Londra.

El și-a dat seama că stafilococul ce era în vas s-a oprit din creștere datorită unui mucegai albastru-verzui de pe fereastra deschisă.

 

Fleming a crezut că mucegaiul care mai apoi s-a numit penicilină putea fi folosit foarte bine ca și dezinfectant. Dar pentru că lui îi era atât de greu să își exprime gândurile, descoperirea lui a rămas ignorată timp de mulți ani.

 

6. Coca-Cola

Băutura carbogazoasă a fost original patentată ca și medicament. John Pemberton a inventat-o la sfârșitul secolului XIX pentru o companie de medicamente din Columbus, Georgia.

 

Pemberton își imaginase inițial băutura ca fiind o combinație alcoolică de nuci de kola cafeinizate, frunze de coca și damania ce va urma să trateze totul începând de la dureri de cap, dependența de morfină și impotența.

 

Rețeta a evoluat pe parcursul anilor (scăpând de alcool și cocaină), dar Pemberton nu a trăit suficient de mult pentru a-și vedea băutura devenind o  emblemă a culturii americane, murind cu mult înainte ca imperiul Coca-Cola să se formeze.

 

Add comment