Radio Simplu

5 droguri periculoase și ilegale pe care doctorii le prescriau înainte ca fiind leacuri miraculoase

Îți poți imagina să iei cocaină pentru o durere de gât? Sau chiar heroină pentru tuse? Ei bine, dacă ai fi trăit la începuturile anilor 1900, atunci cel mai probabil ai fi trecut prin asta.

 

Anumite droguri pe care le considerăm ilicite, ilegale și periculoase în ziua de azi erau folosite la un moment dat pe post de leacuri miraculoase care vindecau anumite afecțiuni comune.

 

Totuși, pe parcursul anilor, după ce toate efectele acestor droguri au ieșit la suprafață, ele au fost recategorisite și nu mai pot fi găsite în farmacii. Însă în deceniile ce au trecut, o vizită la farmacia locală era una destul de diferită față de cele pe care le faci acum.

 

1. Cocaina

La sfârșitul anilor 1800 și începutul anilor 1900, cocaina nu era considerată la fel de periculoasă precum este acum. De fapt, Sigmund Freud a publicat un articol numit Uber Coca despre efectele pozitive ale consumului de cocaină.

 

El a scos în evidență cum ea putea să vindece durerile de dinți și de gât și cum putea să îmbunătățească vitalitatea. El de asemenea a susținut că frunzele de coca, planta din care cocaina este produsă, pot fi folosite pentru a trata dependențele de morfină și alcool.

 

O altă surpriză? Până în 1903 frunzele de coca erau ingredientul principal din Coca Cola până când numărul de morți cauzat de cocaină i-a forțat pe producători să găsească o alternativă mai puțin periculoasă.

 

2. Heroina

Până în anii 1920 se credea că heroina reprezenta un drog miraculos. Ea era prescrisă ca și medicament pentru tuse, analgezic și o sursă de ușurare a durerii.

 

Gigantul farmaceutic Bayer chiar a promovat folosirea acestui drog și de către copii care au tuberculoză pentru a le ameliora durerile și tusea specifică bolii.

 

Până a devenit ilegală în 1920, heroina era folosită și de anesteziști în timpul operațiilor pe post de anestezie. Acest lucru este destul de greu de imaginat deoarece acum ea este considerată unul dintre cele mai periculoase droguri din lume.

 

Încă nu îți vine să crezi ce citești? Unii doctori și profesioniști farmaceutici încă îndeamnă la folosirea heroinei și speră ca ea să devină un drog sigur pentru ameliorarea durerii la pacienții cu cancer.

 

3. Ecstasy (MDMA)

Drogul popular specific petrecerilor cunoscut sub denumirea de ecstasy sau molly a fost creat inițial ca și pastilă pentru slăbit. Nu este destul de greu de crezut ținând cont de faptul că efectele lui secundare includ voma și diareea.

 

Creatorul original, o companie farmaceutică germană Merck a renunțat ulterior la aceste pastile. Totuși, drogul a continuat să fie examinat de către alte companii. Alexander Shulgin, un chimist de la Dow Chemical Company și-a dedicat timpul și resursele pentru a cerceta calitățile terapeutice și a fost prima persoană care a afirmat că a consumat ecstasy.

 

Știut ca și „părintele ecstasy-ului”, Shulgin a distribuit MDMA pur soției și prietenilor lui și a înregistrat efectele. El a afirmat că drogul putea fi folosit la veteranii de război care sufereau de tulburare de stres post traumatică.

 

4. Tutunul

Cu toate reclamele negative din ziua de azi, este greu de crezut că tutunul era susținut înainte de medici.

 

De fapt, unii doctori îndemnau utilizarea tutunului pentru ameliorarea unor condiții comune precum durerea de gât. Reclamele companiilor mari de tutun precum Lucky Strike susțineau că țigările și tutunul puteau fi folosite pentru o oferi gâtului un strat protector față de iritare și tuse.

 

Până în 1960, îndemnul de a utiliza tutun pe post de remediu accesibil a fost o tactică de marketing plină de succes.

 

Totuși, în in 1964, Surgeon General a publicat un raport detaliat despre efectele negative ale fumatului. Se pare că în timp ce fumătorii își acopereau gâtul cu un strat „protector”, ei își acopereau și plămânii cu carcinogeni mortali.

 

5. Ciupercile psihedelice

Deseori ne gândim la ciupercile psihedelice ca modalitate de a ne provoca propriile halucinații, însă înainte, psilocibina (ingredientul activ) era cercetat și pus în aplicare ca tratament pentru boli psihice variate precum și mod de a ajunge la o înțelegere mai bună a lumii.

 

Faimosul scriitor Aldous Huxley chiar a folosit drogul pentru „o experiență vizionară” scriind că el credea că atunci când ești sub influența drogurilor poți explora lumea cel mai bine.

 

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, psilocibina a fost cercetată pentru a putea fi folosită pe post de ser al adevărului precum și o alternativă sintetică a adrenalinei datorită similitudinilor structurale ale celor doi compuși.

Add comment