Deși considerăm Pământul ca fiind casa noastră, această planeta este definiția exoticului. Există locuri la care nu ne-am gândit niciodată și improbabilități pe care mama natură s-a încăpățânat să ni le arate. Iată care sunt câteva dintre cele mai speciale zone georgrafice care par să sfideze ordinea naturală a lucrurilor și logica umană:
1. O insulă pe un lac, într-o insulă pe un lac într-o insulă – Canada este a doua țară ca mărime pe pământ, dar are o densitate scăzută a populației și majoritatea regiunilor geografice rămân, încă, neexplorate.
Anomaliile au nevoie de timp pentru a fi descoperite, iar unele zone ciudate nu pot fi descoperite cu prin pozele sateliților. Ei bine, pe teritoriul Nunavut, insula imensă Victoria reprezintă un exemplu clasic de intrigă geografică.
Diferența dintre pământ și apă poate fi clară în cele mai multe cazuri, dar, uneori, logica este complicată. În unele cazuri, se formează un lac într-o insulă care este in interiorul unui lac. O astfel de situație de regăsește în interiorul insulei Victoria.
2. Muntele Erebus, Antarctica – ce se întâmplă atunci când căldura vulcanică extremă întâlnește un frig năprasnic? Răspunsul este simplu: turnuri întregi și enorme de gheață formate într-un mod extraordinar. Muntele Erebus este activ de 1.3 milioane de ani și nu se va calma prea curând, rămânân cel mai activ vulcan din zona de Sud, fiind o juxtapunere între temperaturile înalte și scăzute extreme.
3. Un val de roci – apărând ca un tsunami înghețat în timp, pietrificat de o forță supranaturală, acest val de roci din Australia este o formațiune concavă care se extinde peste o sută de metri și se ridică la peste 14 metri în cele mai înalte puncte.
Valul este format din granit și este partea unui deal mic, numit de specialiști un inselberg (un munte sau deal de mărimi mici care apare în contrast cu zonele plate din apropiere).
4. Plajele deșertice din Peru – apa și deșertul nu se văd prea dea ca o pereche. În același timp, zonele de pe coastă și plajele aferente sunt considerate ca fiind zone de relaxare totală pentru majoritatea oamenilor.
Aceste două zone total diferite se întrepătrund în partea Vestică a Americii de Sud. Statul Peru are o zonă extinsă a unei coaste unde Oceanul Pacific se întâlnește cu opusul său, un deșert pur, arătând ca o coastă a Pacificului aruncată acolo de un inginer.
5. Formațiunile stâncoase din Cappadocia, Turcia – legendele creaturilor mitice ca cele ale zănelor au existat datorită existenței formațiunilor stâncoase ciudate care sunt făcute, totuși de oameni. Acesta nu este și cazul formațiunilor din Turcia care au luat naștere natural.
Unele turnuri sunt mai înalte, altele mai scunde, arătând ca un con de înghețată întors. Structurile sunt localizate într-o zonă care a format o conexiune între Imperiul grec și cel Persan, ceea ce a făcut ca acestea să fie locuri strategice în care armatele se puteau ascunde.
Acestea au fost creare ca urmare a consolidărilor indente ale cenușei vulcanice. Oamenii le-au adăugat, de-a lungul timpului, uși și ferestre pentru a atrage turiștii.