Radio Simplu

4 mistere pe care încă le mai ascunde deșterul

Deșertul reprezintă cea mai mare parte de uscat de pe Pământ. Și este unul dintre cele mai misterioase locuri în care poți ajunge. Nimeni nu știu câte secrete mai ascunde. Chiar dacă nu vei ajunge niciodată undeva în deștert e util să știi măcar informațiile de bază despre aceste locuri ieșite din tipare.

1. Structura Richat din Sahara
Pentru un turist obișnuit acestea sunt doar niște dealuri, dar de fapt acestea sunt inele uriașe cu diametrul de 50 de km compuse din mai multe tipuri de pietre. Aceste inele își schimbă culoarea în funcție de partea zilei. Oamenii le numesc „ochii Pământului”. Cosmonauții au fost primii care le-au văzut, de sus. Aceste inele au fost punct de reper pentru cei care se aflau pe orbite.

2. Mumiile Tarim
În 1899 călătorul Sven Hedin a intrat în orașul Loulan, pierdut în deșertul Takla-Makan. cât de surprinși au fost oamenii de știință atunci când au descoperit că rămășițele oazei aveau legătură cu o rasă total necaracteristic chinezilor de astăzi. Oamenii care au trăit acolo erau mult mai înalți, aveau nasurile mai evidente, părul roșcat, și aveau haine europene. Inclusiv analizele ADN au confirmat faptul că aceștia au fost europeni.

3. Cercurile zânelor din Nambia
Deșertul african e doat cu cercuri goale care au diametrul de 15 metri. OAmenii cred încă faptul că acolo se află dragoni care scuipă foc, de aceea acele cercuri nu sunt pline cu nimic. Dar cerctptorii lucrează la acest subiect de zeci de ani și momentan cred că acele cercuri ajung așa din cauza insectelor sau a reptilelor obișnuite și ă la mijloc nu e niciun mister.

4. Metalul din Marea Moartă
Pe lângă Marea Moartă au fost descoperite mii de manuscrise. Singura problemă a fost faptul că ele erau scrise pe pergament și doar unul singur pe metal. Cum a fost așa ceva posibil? Zona este foarte apoape de IErusalimul de azi unde erau îngropate metale prețioase și se crede că sunt de acolo.

Add comment