Radio Simplu

15 epidemii mortale din istoria umanității

Nu în fiecare zi se întâmplă să întâlnim ceva care ne face recunoscători față de viață, dar vă garantăm că acest articol este unul dintre ele.

Te-ai întrebat vreodată care sunt șansele de a fi doar un om? În cazul în care nu ați avut niciodată în vedere acest lucru, permiteți-ne să vă informăm că șansele sunt de 40 milioane la unu.

Dacă în trecut se pare că tot ceea ce era nevoie pentru a pune capăt unei vieți umane era o celulă simplă sau un parazit care intră în corpul nostru, acum trebuie să fim recunoscători că trăim într-o epocă în care suntem binecuvântați cu tehnologie medicală avansată, iar șansele unei epidemii sau pandemii la nivel mondial sunt destul de scăzute.

Așa că astăzi vom examina 15 dintre cele mai periculoase epidemii care au existat în istoria umanității:

# 15 Ebola – 11.000 de decese

A fost unul dintre cele mai grave cazuri de focare atunci când vine vorba de Ebola. Din păcate, boala a pretins aproape 11.000 de vieți în Africa. Este extrem de contagioasă și este costisitoare de tratat și, prin urmare, tratamentul nu este disponibil la nivel mondial.

# 14 Ciuma din Moscova – 100.000 de decese

În 1770, Ciuma din Moscova, care a fost un izbucnire a ciumei bubonice, a distrus aproximativ 50.000-100.000 de persoane, care erau o treime din populația orașului Moscova.

# 13 Ciuma din Atena – 100.000 de morți

Ciuma Atenei a ucis cel puțin 100.000 de oameni în jurul anului 430 î.Hr. Thucydides, un istoric, a scris despre boală în detaliu, astfel încât să poată fi identificată în viitor cu privire la exact ce era boala în sine, dar până în prezent nu s-a descoperit nimic concludent.

# 12 Cea de-a doua pandemie de ciumă – 100.000 de decese

Cea de-a doua pandemie s-a răspândit atunci când trupele britanice s-au întors acasă din India. Considerată pe scară largă ca una dintre primele pandemii moderne, cea de-a doua pandemie de ciumă a ucis mai mult de 200.000 de persoane între 1827 și 1832.

# 11 Gripa porcină – 200.000 de decese

Gripa porcină între 2009-2010 a ucis peste 200.000 de oameni. Motivul pentru un număr atât de mare de decese a fost că cercetătorii medicali nu au mai văzut vreodată așa ceva ca virusul anterior.

Motivul pentru care se numește Gripa Porcină se datorează faptului că rădăcinile apropiate ale virusului H1N1 se găsesc la porci.

# 10 Cea mai mare ciumă albă – 1,5 milioane de morți

Cea mai mare ciumă albă a fost probabil cel mai înspăimântător lucru din Europa între 1600 și 1800. Au murit aproximativ 1,5 milioane de oameni în această perioadă – aproximativ 30% din totalul deceselor europene. Vinovatul? Tuberculoza.

# 9 Izbucnirea tifosului – 3 milioane de decese

Izbucnirea tifosului pare a fi una ciudată, deoarece boala a fost cauzată de păduchi de corp, ceva care nu pare atât de grav. Dar având în vedere că a luat peste 3 milioane de vieți, ar trebui să înveți lecția de a vedea un doctor de îndată ce ți se pare ceva neobișnuit.

# 8 Ciuma Antonine – 5 milioane de decese

Dacă a existat o ciumă care avea capacitatea de a distruge un imperiu, ea a fost una. Ciuma Antonine a luat peste 5 milioane de vieți ale oamenilor care trăiau în Imperiul Roman și, de parcă numărul nu ar fi fost suficient de mare, implicațiile economice și politice au fost de a strica Roma.

# 7 A treia pandemie – 12 milioane de decese

Se pare că nu există niciun sfîrșit al plăgile bubonice. A treia pandemie provine din China și a durat între 1855 și 1959 – aproape 100 de ani! Pandemia s-a răspândit în cele din urmă în alte țări și a condus la peste 12 milioane de victime.

# 6 Gripa spaniolă – 6 – 20 de milioane de decese

Una dintre cele mai nemiloase și devastatoare pandemii de până acum, gripa spaniolă a distrus între 20 și 40 de milioane de oameni în doar doi ani! Mai târziu a fost identificată ca o tulpină a virusului H1N1.

# 5 HIV / SIDA – 35 de milioane de decese

HIV este o formă de virus care atacă sistemul imunitar, făcându-l inutil și provocând SIDA (Sindromul deficienței imunității dobândite). Deși medicina modernă a făcut posibilă combaterea SIDA, boala a cunoscut cel mai rău nivel în 2005, când a luat viața a 3,1 milioane de persoane în acel an. În total, SIDA a cauzat în jur de 35 de milioane de decese în întreaga lume.

# 4 Ciuma de Justinian – 100 de milioane de decese

Ciuma de Justinian este una dintre primele pandemii din istorie și a ucis peste 5000 de oameni pe zi! Ciuma a durat peste 225 de ani și a ucis peste 100 de milioane de oameni.

# 3 Moartea neagră – 200 de milioane de decese

Aceasta este probabil cea mai periculoasă și cea mai cunoscută pandemie care a fost vreodată. Cauzată de bacteriile numite Yersinia pestis, moartea neagră a ucis peste 200 de milioane de oameni. Simptomele au fost sângerări și febră mare și se estimează că aproximativ 30-40% din populația Europei a fost eliminată ca rezultat.

# 2 Variola – 300 de milioane de decese

Ultimele două boli de pe lista noastră sunt cele care sunt încă evidente astăzi, așa că sugerăm cititorilor noștri să consulte imediat un medic dacă observă simptomele. Variola este o boală provocată de virusul Variola care are ca rezultat erupții pe toată suprafața pielii și, în multe cazuri conduce la deces. Deși în zilele noastre este destul de rară, asta nu înseamnă că este inexistentă.

# 1 Malaria – 300-600 de milioane de oameni

În cazul în care căutați un motiv pentru a ucide acel țânțar care vă deranjează, aici este. Malaria a fost una dintre pandemiile cele mai distructive, din cauza simplului motiv că virusul este rezistent la medicamente.

Originea bolii datează din urmă cu peste 300.000 de ani și, de-a lungul anilor, au revendicat aproximativ 300-600 de milioane de vieți, făcând-o pandemia cea mai dăunătoare care a existat vreodată.

Redactia Radiosimplu

Add comment