Marocul se află la doar câțiva kilometri distanță de țărmul Europei, însă viața curge foarte diferit în această țară. Nu este doar sursa celor mai delicioase mandarine din lume, ci și un loc bogat cu tradiții vechi de secole, capodopere arhitecturale și peisaje extraordinare.
1. Marocul găzduiește cea mai veche universitate din lume
Cea mai veche universitate din lume a fost fondată încă din anul 859 de către Fatima al-Fihri, fiica unui negustor bogat. Spre deosebire de tradiția europeană, vechile universități arabe nu au eliberat diplome în numele instituției: accentul a fost pus pe învățarea de la mentorii individuali. Doar în 1947, Al Quaraouiyine a devenit o „universitate” în sensul european al cuvântului.
2. Există zăpadă în Africa
În timpul iernii, puteți schia, vă puteți da cu sania, cu snowboard-ul și să faceți oameni de zăpadă în Maroc. Ascuns în inima Munților Atlas, la 46 de mile de Marrakech este stațiunea de schi confortabilă din Oukaimeden. Zăpada se află din decembrie până la începutul lunii aprilie.
3. Un mare număr de filme și seriale TV au fost filmate în Maroc
Frumusețea peisajului local îi încântă fără îndoială pe cei mai renumiți regizori de film din lume. Încă de la succesul filmului legendar Lawrence of Arabia din anii 1960, sute de proiecte de film cu buget mare vin în fiecare an în Maroc. În 1983, țara a ajuns acasă la una dintre cele mai mari studiouri de film din lume: studiourile Atlas. Seturile Atlas au fost folosite pentru filmarea Gladiatorului, Alexander, 007: Spectre și seria de cult TV, Game of Thrones.
4. Nu poți arunca pâine în Maroc
Marocanii mănâncă o mulțime de pâine și toată lumea tratează acest produs cu respectul maxim. Familiile nu aruncă niciodată rămășițele de pâine neimportante: își vor hrăni animale cu ele. Dacă o gospodărie nu deține animale de fermă, pâinea veche poate fi schimbată pentru diverse lucruri utile (de exemplu, săpun sau detergenți).
5. Nu puteți turna apă fierbinte în chiuvetă
Această interdicție nu are nimic de a face cu instalațiile sanitare. Marocanii cred că toate locurile legate de apă (băi publice, canale de scurgere, chiuvete etc.) sunt frecventate de Jinns. Turnarea apei calde în chiuveta ar putea face un Jinn furios. D
6. Marocul este mai aproape de Europa decât credeți
Strâmtoarea Gibraltar care separă Marocul de Europa este de numai 10 mile. Stând pe coasta marocană, puteți viziona mașinile care se deplasează de-a lungul coastei spaniole. Mai mult, două enclave spaniole – Ceuta și Melilla – sunt situate de fapt pe teritoriul regatului. Deci, puteți ajunge în Europa fără a părăsi Marocul!
7. În acest moment, marocanii trăiesc în anul 2967
Majoritatea populației țării sunt Berberii și potrivit calendarului lor este anul 2967. Deși calendarul oficial al Regatului este același cu cel folosit de restul planetei, în 2011, limbajul Tamazight (Berber) a devenit Limba de stat a Marocului, împreună cu limba arabă.
8. Nu puteți refuza mâncăruri din carne în Maroc
În Maroc, preparatele din carne și ceaiul joacă un rol important în relația dintre oaspete și gazdă. Renunțarea la carne este considerată un act nepoliticos. De asemenea, nu ar trebui să mănânci cu mâna stângă deoarece această mână este considerată „necurată”. Toate mâncările trebuie făcute cu mâna dreaptă, folosind degetul mare, indexul și degetele mijlocii.
9. Ficatul în loc de inimă
În Maroc, simbolul iubirii nu este inima, ci ficatul. Se crede că un ficat sănătos ajută digestia și promovează bunăstarea. Expresia „mi-ai cucerit ficatul” constituie o declarație de iubire.
10. Arborele a cărui lemn este folosit pentru decorarea interiorului mașinilor Rolls-Royce crește doar în Maroc
Marguanul thuya maro-roșcat crește doar la poalele munților Atlas. Lemnul său rar și frumos este folosit pentru fabricarea panourilor de instrumente pentru autoturismele produse de Rolls-Royce, Mercedes și BMW.
11. Absența depozitelor de petrol și gaze
Din cauza lipsei de depozite de petrol și gaze, Marocul se străduiește în mod activ să dezvolte surse alternative de energie. Regele Mohammed al VI-lea a lansat recent stadiul final al celui mai mare complex solar din lume, situat în deșertul Sahara. Această instalație de înaltă tehnologie este cea mai mare stație de energie solară din lume.
12. Există un oraș în Maroc, pictat în întregime în albastru
În Maroc, există un oraș al cărui străzi și clădiri sunt pictate în întregime în albastru. În anii 1930, Chefchaouen a ajuns acasă într-o comunitate de refugiați evrei care au fugit de naziști. Acești oameni au revopsit clădirile în culoarea lor sacră. Moroccanii moderni continuă cu sârguință această tradiție: trotuarele, băncile, gardurile, etc.
13. Când sunteți invitat la o casă marocană, nu exprimați admirația pentru vreunul din lucrurile pe care le vedeți înăuntru
Dacă sunteți invitat la o casă marocană și vă plac unele dintre lucrurile pe care le vedeți înăuntru, nu vă exprimați admirația cu voce tare. În caz contrar, vi se va cere să luați obiectul cu dvs. Acest lucru se datorează fricii de ochiul rău: marocanii cred că locuințele lor nu trebuie să conțină lucruri care pot provoca invidie.