Radio Simplu

10 alimente interzise în timpul sarcinii

Orice femeie care așteaptă un copil știe că sunt anumite mâncăruri pe care e de preferat să le evite în timpul sarcinii, pentru a proteja sănătatea bebelușului nenăscut. Cu toate acestea, lista acestor alimente s-a schimbat și diversificat de-a lungul timpului, încât este foarte greu să-ți dai seama care mâncăruri și/sau băuturi reprezintă un risc pentru sănătatea bebelușului și care sunt sigure de consumat.

Spre exemplu, mâncărurile mult prea bogate în mercur sau vitamina A pot fi riscante pentru sănătatea bebelușului. Dacă ești îngrijorată pentru sănătatea bebelușului tău, e important să discuți cu doctorul pentru a afla alimentele exacte pe care nu trebuie să le mănânci. Între timp, ar trebui să te ții departe de aceste 10 alimente care s-au dovedit a fi periculoase atunci când vine vorba de o sarcină.

1. Brânza Feta
Dacă te numeri printre persoanele care adoră brânza, iar în timpul sarcinii ai des poftă de ea, e recomandat să știi ce tipuri de brânză sunt sigure. Din păcate, brânza feta, alături de cele nepasteurizate, au fost legate de boala numită listerioză. Mâncărurile infectate cu listerioză pot conduce la avort, travaliu prematur și alte boli grave. Este mai indicat să alegi brânza mozzarella.

2. Macroul
E drept că macroul poate fi o sursă sănătoasă de acizi grași omega 3 pentru indivizii obișnuiți, dar cantitatea ridicată de mercur din acest pește este potențial periculoasă pentru bebelușul nenăscut. Prea mult mercur poate provoca daune ale dezvoltării sistemului nervos la bebeluș. Optează, în schimb, pentru somon sau creveți. De asemenea, e mai să eviți peștele crud atunci când comanzi sushi.

3. Cafeaua
Cantitatea de cafea pe care femeile însărcinate o pot consuma a fost unul dintre cele mai controversate subiecte de discutat în rândul experiților, asta deoarece cofeina poate traversa placenta și afecta rata bătăilor de inimă ale bebelușului. Mulți doctori recomandă ca femeile însărcinate să nu consume mai mult de 200 mg de cofeină pe zi.

4. Brânza Brie
Asemănătoare cu brânza feta, acest tip de brânză este tot nepasteurizată, ceea ce înseamnă că poate amenința sănătatea bebelușului. Nepasteurizat înseamnă că laptele din brânză este crud, iar acest lucru poate conduce la dezvoltarea listeriozei.

5. Mezelurile
În general, mezelurile procesate trebuie evitate pe parcursul sarcinii. Acestea au fost asociate listeriozei, o boală care poate duce la dezvoltarea unor complicații nedorite pentru mamă sau bebeluș. În această categorie de mâncăruri sunt incluse și șunca, curcanul, puiul, salamul, precum și hot dog negătit sau sosul bologna.

6. Ficatul
Produsele care conțin ficat (pate sau cârnați) conțin cantități mult prea mari de vitamina A, iar prea multă vitamina A, în special pe parcursul primelor luni de sarcină, a fost asociată cu defecte ale nașterii la bebeluși. De asemenea, e bine să eviți suplimentele cu multi-vitamine.

7. Laptele nepasteurizat
Nu bea lapte crud, mai ales laptele de capră sau de oaie crud. Motivul este reprezentat de faptul că laptele crud este un vehicul care transportă diferiți patogeni care te pot îmbolnăvi.

8. Ouă negătite
În forma lor negătită, ouăle au potențial de a fi infectate cu salmonella, și cu toate că bebelușul nu poate contacta această infecție (mama nu o poate transmite bebelușului), există câteva efecte secundare care se pot resimți ulterior în sănătatea bebelușului sau în momentul travaliului, precum: deshidratarea, travaliu timpuriu, stări de vomă și diaree.
Ouăle gătite sunt o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale, fiind mult mai sănătoase, atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă..

9. Pește-spadă
Atât peștele-spadă, cât și carnea de rechin, au în compoziție cantități mult prea mari de mercur, așa că mai bine i-ai înlocui cu ton sau cod.

10. Brânza albastră
Încă un tip de brânză care conține lapte nepasteurizat și care a fost legată de listerioză este brânza albastră. O alternativă mai sănătoasă la aceasta ar fi brânza de vacă.

Redactia Radiosimplu

Add comment