Radio Simplu

O femeie a lăsat o rochie în Marea Moartă timp de 2 luni. Rezultatul final este incredibil

Ți s-a întâmplat și ție vreodată să îți lași hainele în mașina de spălat pentru mult timp din greșeală? Dacă da, probabil ai observat că ele aveau după aceea un miros mai degrabă neplăcut imediat după ce ai deschis ușa cuvei.

 

Ei bine, asta nu se compară cu proiectul nebunesc în care o rochie a fost ținută în apa mării timp de 2 luni! Cu toate acestea, rezultatul final este mult mai impresionant decât acele haine umede pe care le uiți în mașina de spălat!

 

Acest proiect artistic a fost creat de israeliana Sigalit Landau în anul 2014. Ea a decis să scufunde o rochie neagră creată în anul 1900 în Marea Moartă timp de două luni pentru a înregistra transformările prin care rochia a trecut în această perioadă.

 

Proiectul artistic a fost influențat de o piesă de teatru care a fost scrisă în anul 1916 de către S. Ansky. Această piesă de teatru se numește Dybbuk în care personajul Hasidic devine posedată de fostul ei iubit.

 

În final, spiritul este exorcizat și tânăra este eliberată de vraja malefică ce o poseda. Rochia folosită în această piesă de teatru era un costum creat special pentru această scenetă, adăugându-se un alt strat pentru această piesă uimitoare.

 

În timp ce rochia a rămas scufundată în Marea Moartă, cristalele de sare au început să se depună pe rochie, făcând-o să își schimbe culoarea; ea a devenit dintr-un negru precum abanosul, o rochie albă precum cele de mireasă.

 

Un reprezentant al Galeriei Contemporane Marlborough aspus următoarele: „În timp, alchimia mării transformă simplul material dintr-un simbol asociat cu moartea și nebunia într-o rochie de nuntă care pare impecabilă și pură.”

 

Deși Marea Moartă este numită mare, adevărul este că ea este de fapt un lac hiper salin. Asta înseamnă că este o adunare de apă cu o concentrație foarte mare de clorură de sodiu și alte minerale sărate.

 

Marea Moartă este una dintre cele mai sărate locașuri cu apă din lume cu un nivel salin de 33,7%, ea fiind aproximativ mai sărată decât un ocean cu 8,6 ori mai mult. Asta o face să fie un loc perfect pentru a realiza un astfel de proiect; probabil un loc mai bun decât acesta nu ar putea să existe!

 

Rochia modificată în final arată precum una pe care o prințesă din povești ar purta-o odată cu venirea iernii,e a fiind foarte frumoasă și perfectă în mod natural. Landau a spus despre proiect: „Rochia arată precum zăpada, precum zahărul, precum îmbrățișarea morții.”

 

„Ea este precum lacrimile solide, precum o capitulare în fața focului și apei combinate.” Cu asta cred că ea a concluzionat totul foarte bine, nimeni nu ar fi putut să o spună mai bine de atât! Cele 8 fotografii realizate cu fotografia au fost expuse în cadrul Galeriei Contemporane Marlborough din Londra sub numele de „Mireasa de Sare”.

 

Rochia nu este primul proiect similar cu care a experimentat Landau în Marea Moartă. Ea a creat de asemenea piese precum pantofi și vioare care au fost scufundate în aceste ape pentru perioade lungi de timp. Cine știe la ce s-ar putea gândi ea în continuare?

 

Trebuie să recunoaștem faptul că acest proiect unic este unul care ne lasă cu gura căscată pe toți deoarece cu siguranță niciunul dintre noi nu a mai văzut ceva similar până acum, asta este cel puțin în cazul meu.

loading...

Add comment