Radio Simplu

Corpul tău îți poate spune când moartea este aproape și totul începe cu nasul tău

De cele mai multe ori, există numeroase semne care prevestesc orice problemă de sănătate. Dacă tu ai impresia că te paște o răceală, corpul tău îți va transmite anumite semnale specifice, precum durerile de cap sau nasul curgând. Acesta este modul naturii prin care ni se spune că trebuie să schimbăm ceva.

 

Aceste semnale unice pot veni sub diferite forme și chiar în forma mirosurilor, chiar dacă asta pare mai mult o glumă. Recent, cercetătorii au demonstrat faptul că trupurile noastre au o capacitate incredibilă de a mirosi moartea.

Deși este adevărat că nu putem asocia un miros exact cu moartea, noi toți știm cum să reacționăm la el.

 

Dacă te gândeai că simțul mirosului se bazează în mod exclusiv pe metoda în care îl interpretezi, ei bine, atunci să știi că te-ai înșelat. Datorită nasurilor noastre incredibile suntem capabili să identificăm numeroase mirosuri.

 

Este adevărat că poate noi nu știm cum să le interpretăm, dar știm cum să reacționăm la ele. Când ne gândim la un miros, deseori uităm că el este doar un semnal chimic pe care îl putem identifica sub forma unei amenințări, atracție sau ceva mai sinistru.

 

Un studiu recent a fost condus pentru a descoperi efectele „morții” asupra corpului uman și cum corpurile noastre reacționează la acest miros. Mirosul morții poate afecta animalele într-unul din două moduri.

 

În primul rând, îi avertizează pe cei care se află mai jos în lanțul trofic că există un posibil prădător în apropiere. Și în al doilea rând, acest miros poate servi pe post de avertizare;

I se amintește unui animal că o boală este în preajmă și astfel el nu trebuie să contacteze ceea ce a omorât acel animal.

 

În ambele cazuri, animalul răspunde prin a se ține la distanță de celălalt animal mort. Dar același studiu a fost realizat și la nivelul oamenilor, dovedindu-se a avea o gamă foarte variată de reacții specifice. Iată cele 4 aspecte diferite ale acestor reacții:

 

1. Vigilența

În primul experiment, cercetătorii au testat vigilența subiecților după ce au fost expuși pe o perioadă scurtă de timp la mirosul morții, numit putresceină. Pentru a continua contraria acest test, ei au testat reacțiile altor oameni la mirosul de amoniac și apă.

 

Conform rezultatelor, subiecții care fuseseră expuși la putresceină au reacționat prin a se asigura că sunt mai atenți la lucrurile care îi înconjoară.

 

2. Reacția de a evada

Al doilea experiment a testat dorința participanților de a evada atunci când sau confruntat cu mirosul morții. Ei au expus un grup de oameni lipsiți de suspiciuni la mirosul putresceinei și i-au rugat să ofere calificative în funcție de intensitate, aversiune și familiaritate.

 

Grupul de cercetători a fost de asemenea interesat de cât de repede puteau subiecții să meargă la o distanță de 80 de metri. Rezultatele au arătat că cei care erau conștienți de mirosul de putresceină au mers mult mai repede decât cei care nu erau siguri de el.

 

3. Conexiunea cognitivă între evadare și amenințare

Într-u alt experiment, cercetătorii le-au oferit subiecților o sarcină de asociere a cuvintelor imediat după ce au fost expuși la mirosul morții.

 

Ei au fost surprinși să observe că inducerea mirosului de putresceină i-a făcut pe participanți să folosească constant cuvinte legate de evadare și de amenințare.

 

4. Apărare și ostilitate

Ultimul experiment a implicat participanții să fie expuși la mirosul specific în timp ce încercau să citească un text specific. În timp ce fiecare persoană citea textul, ceilalți participanți erau rugați să evalueze cititorul.

 

Deoarece nu erau conștienți de prezența mirosului morții, participanții au demonstrat atitudini defensive și ostile față de cititor. Rezultatele au dovedit că expunerea la mirosul morții a creat un comportament defensiv.

 

Acum că știi ce efecte are mirosul morții asupra oamenilor, este timpul să îți dai și tu seama când moarte se apropie:

– ți se schimbă respirația – îți vei da seama că respiri foarte adânc sau foarte repede. Tiparul din apropierea morții urmează respirații adânci și rapide, urmate de unele scurte și apoi încetarea ei.

 

– moleșeală – când sunt pe cale să moară, oamenii tind să doarmă mai mult sau să fie moleșiți mai tot timpul; se poate ajunge să adoarmă în timpul unei conversații;

 

– delirul – uneori, o persoană care moare poate deveni foarte neliniștită și chiar confuză; poate începe cu a nu-ți aminti ce ai făcut săptămâna trecută și să ajungă mult mai rău.

 

– schimbări la nivelul pielii – un corp care are potențialul de a se opri va trimite semnale la nivelul pielii; pot apărea pete albicioase, albăstrii sau umflate în anumite locuri.

loading...

Add comment

%d bloggers like this: