Radio Simplu

9 obiecte misterioase din adâncuri de care foarte puțină lume știe

Oceanul planetar ocupă aproximativ 70% din suprafața Terrei, însă doar 5% din acesta a fost studiat și observat. Acest lucru înseamnă că în adâncurile cele mai mari ale acestuia există un alt univers imens care are numeroase secrete și mistere ce încă nu au fost descoperite.

 

De aceea, pe zi ce trece, cercetătorii reușesc să descopere unele dintre cele mai neașteptate obiecte și creaturi care au făcut din aceste suprafețe de apă întinse să fie casa lor. Misterul ne înspăimântă, dar în același timp ne și atrage, de aceea cei mai muți dintre noi suntem fascinați de el.

 

Mai jos am pregătit o listă cu unele dintre cele mai neașteptate obiecte care au fost descoperite la cele mai mari adâncimi și care i-au lăsat pe cercetători cu gura deschis. Nimeni nu s-ar fi așteptat ca ele să fie acolo și de aceea și noi am rămas foarte surprinși.

 

1. Marea groapă albastră, Belize

Marea groapă albastră este un obiect natural unic în forma unei găuri circulare înconjurată de recifuri de corali. Ea este una dintre cele mai mari astfel de formațiuni din întreaga lume, cu o adâncime de 120 de metri și o suprafață de 10 terenuri de fotbal.

 

2. Mișcarea plăcilor tectonice

Datorită mișcărilor plăcilor tectonice Nord Americane și Euroasiatice, spațiul dintre ele s-a mărit extrem de mult în ultimii ani. Acest fenomen impresionant este vizibil doar la adânci foarte mari și a fost observat de către câțiva cercetători marini.

 

3. Stonehenge-ul de sub apă, Michigan

În 2007, Mark Holley, un profesor de arheologie subacvatică împreună cu colegul lui, Brian Abbot au dat peste un sit misterios și puțin bizar localizat la 12 kilometri de la suprafața Lacului Michigan. După mai multe examinări, sculptura unui mastodont a fost descoperită, neștiindu-se cum de există acolo.

 

4. Orașul pierdut Heracleion, Egipt

Ruinele orașului antic Heracleion au fost descoperite de către arheologul francez Franck Goddio în anul 2000. Ele sunt localizate la 6,5 kilometri de coasta Egiptului, la o adâncime de 50 de metri. Legenda spune că Elena din Troia și eroul grec Hercule au vizitat orașul, el apoi fiind numit după Hercule.

 

5. Piramida subacvatică Yonaguni, Japonia

Piramida subacvatică Yonaguni este unul dintre cele mai misterioase situri din Japonia. Ea a fost descoperită în anul 1987 în timpul unei sesiuni de scufundări pe coasta insulei Yonaguni, în arhipelagul japonez. Conform cercetătorilor, vârsta piramidei are undeva la 10 000 de ani.

 

6. Râul subacvatic pe fundul Mării Negre

Un râu incredibil a fost descoperit de către cercetătorii britanici. Dacă el ar fi fost pe suprafața Pământului, ar fi fost al 6-lea cel mai mare din lume. Are 1 kilometru lățime și adâncimea lui poate ajunge până la 35 de metri. Există pe cursul lui chiar și cascade, curenți și valuri.

 

7. Orașul subacvatic Shi Cheng, China

Inițial, misteriosul oraș era localizat în Zhejiang, o provincie estică din China, dar într-o zi, el a dispărut. După cum s-a descoperit mai târziu, întreaga vale a fost inundată pentru a se construi o hidrocentrală și guvernul a trebuit să mute 290 000 de oameni.

 

8. Parcul cu sculpturi subacvatice

Acest muzeu unic a fost creat de sculptorul englez, Jason deCaires Taylor. El este localizat pe fundul Mării Caraibelor, nu departe de insula Granada. Primele expoziții au avut loc în 2006. Astăzi, acest muzeu are mai mult de 65 de piese și se dezvoltă în fiecare an.

 

9. Calamarul adâncurilor

Acest calamar ciudat cu aspect de extraterestru a fost descoperit în anul 1907, dar a fost imortalizat cu ajutorul unei camere abia în 1988, nu departe de coasta Braziliei. Întâlnirile cu acest calamar sunt foarte rare, cele mai multe fiind în Golful Mexicului. Lungimea totală a acestei specii poate ajunge la 8 metri.

loading...

Add comment

%d bloggers like this: