Radio Simplu

7 curiozități despre creierul uman

Creierul ar trebui să fie cel mai fascinant organ al corpului uman. Oamenii de știință încă nu au înțeles toate misterele, așa că cercetarea prezentată mai jos este fascinantă. De fapt, probabil că nu ați auzit de aceste nouă noi descoperiri.

1. Creierul este predispus la deshidratare

Creierul uman este format din aproximativ trei sferturi apă. Chiar și atunci când este doar 2% deshidratat, este suficient să afecteze memoria pe termen scurt și concentrare. Acesta este unul dintre motivele pentru care ar trebui să beți cel puțin opt cesti de apă pe zi

2. Oamenii iau decizii inconștient

Puteți cântări avantajele și dezavantajele cât timp dorim, dar 95% din deciziile pe care le luăm sunt făcute total inconștient. (Deși există modalități de a aduce unele dintre ele în mintea ta conștientă.)

3. Creierul se poate mânca singur.

Sună destul de groaznic, dar se poate întâmpla. Creierul nostru folosește un sfert din caloriile pe care le mâncăm, astfel încât dietele pe care le ținem  pot duce la subnutriția creierului.  Pentru a compensa, începe să se distrugă prin utilizarea celulelor creierului doar pentru energie. Este un tip de canibalism de auto-conservare. Pentru a evita acest lucru, este important să obțineți suficientă hrană sănătoasă pentru corpul dumneavoastră, astfel încât să nu mai aveți diete inadecvate dacă doriți să rămâneți inteligenți!

4. Transpirația poate micsora creierul.

Exercițiul este sănătos și o adevărată fântână a tinereții. Dar nu trebuie să exagerați: oamenii de știință au descoperit că, după o oră și jumătate de transpirație decentă, creierul dumneavoastră începe să se micșoreze. În următoarele 90 de minute de exercițiu se poate micsora la fel de mult cum ar putea altfel să se facă într-un an. Nu este surprinzător când vă aduceți aminte că acesta conține 73% apă. Din nou, beți suficient – în special la sală de gimnastică – și vă recomandăm să faceți antrenamente scurte.

5. Creierul nu stochează informații când ești beat.

Dacă te trezești și te întrebi ce s-a întâmplat noaptea trecută, atunci probabil că ai băut prea mult. Aceste întreruperi nu sunt ”uitate”, deoarece creierul nu a stocat informațiile de la bun început. Consumul de alcool nu este rău doar pentru organele  interne (bietul ficat!), ci vă dezactivează creierul. Pur și simplu nu se pot stoca informații când sunteți beat. Asta vă poate lăsa într-o poziție destul de vulnerabilă (cu excepția cazului în care, desigur, sunteți la un eveniment pe care ați dori să îl uitati).

6. Atenția creierului nostru este mai scurtă decât cea a unui peștișor de aur.

Sună ca o insultă, dar a fost demonstrat științific: atenția creierului se întinde pe o durată de opt secunde, iar un peștișor de aur are nouă. Și asta face parte din motivele pentru care suntem genii de multitasking, deoarece putem face față a numeroase sarcini diferite, practic, simultan.

7. Creierul nu știe ce este durerea

Când ne împiedicăm și cădem, creierul nostru trimite un semnal, astfel încât să simțim durerea. Dar creierul în sine nu are nici o capacitate de a simți durerea. Craniul și membrana cerebrală au receptori de durere, dar nu și organul însuși. De aceea, operațiile pe creier pot fi efectuate fără anestezie.

8. Creierul nostru are nevoie de aceeași energie ca un bec

Creierul dvs. are nevoie de aceeasi cantitate de energie ca un bec Chiar și într-o zi în care nu faceți nimic, creierul are nevoie de o cincime din energia totală. Este vorba despre a epuiza un bec vechi de 25 de wați într-o zi.

9. Creierul tău se dezvoltă până când ai 25 de ani

La un moment dat trebuie să se oprească și asta se întâmplă când ai 25 de ani. Până la 26 creierul tău este matur și nu se dezvoltă în continuare. Cu toate acestea, există o mulțime de cercetări uimitoare, care arată că el poate continua să învețe și să se schimbe pentru totdeauna.

Ce fel de organ incredibil stă acolo în interiorul craniilor noastre: este întotdeauna util să afli mai multe despre ce poate face – și cum să ai grijă de el!

loading...

Add comment