Radio Simplu

6 descoperiri arheologie care i-au lăsat fără cuvinte pe specialiști

Arheologia reprezintă una dintre cele mai importante științe deoarece prin intermediul ei, cercetătorii pot descoperi numeroase artefacte prețioase cu ajutorul cărora se pot dezlega anumite mistere sau se obțin cunoștințe importante legate de vremurile de mult apuse.

 

Încă nu am ajuns și poate că nu vom ajunge niciodată în momentul în care putem spune că a dezlegat toate misterele planetei și că putem ști cu siguranță orice informație legată de modul în care oamenii trăiau și se comportau în trecut.

 

De aceea, arheologia este aici pentru a ne ajuta și pentru a ne oferi lămuriri în plus cu ajutorul descoperirilor făcute de către cercetători. Cu toate acestea, indiferent cât de multe cunoștințe ar avea aceștia, există unele mistere care îi lasă fără cuvinte și pe ei.

 

Unele descoperiri sunt atât de greu de explicat și motivat încât chiar și cei mai pricepuți oameni din lume nu își pot închipui cum funcționau societățile în trecut și cum de erau atât de dezvoltate, deși noi ne imaginăm că totul era foarte rudimentar.

 

Dacă și tu ești interesat de astfel de mistere care încă nu și-au găsit rezolvarea, ei bine, atunci te afli în locul potrivit deoarece am pregătit o mică listă cu astfel de descoperiri care nu pot fi explicate de niciun cercetător specializat.

 

1. Încălzirea centralizată în Palatul Minoic, 2700-1400 î.Hr.

O descoperire neașteptată făcută în Knossos în zona ruinelor acestui palat i-au lăsat fără cuvinte pe toți cercetătorii. Civilizația antică minoică obișnuia să încălzească palatul folosind o construcție specială cilindrică cu acoperișuri semicirculare. Aceste construcții erau plasate sub podea și încălzite cu foc, încălzind întregul palat.

 

2. Tonomatele cu produse alimentare, 100 î.Hr.

Tonomatele moderne au avut propriul lor predecesor care obișnuia să vândă aghiazmă în templele antice. Acest tonomat a fost inventat de Hero din Alexandria; o persoană introducea o monedă în interiorul acestui tonomat, aceasta apăsând un mâner ce deschidea o valvă. Acest lucru permitea aghiazmei să curgă; din păcate, ideea briliantă a fost uitată și tonomatele au fost reinventate abia la sfârșitul secolului al XIX-lea.

 

3. Vampirul din Veneția, artefact din secolul al XVI-lea

Un artefact neobișnuit a fost descoperit în Lazzaretto Nuovo, Laguna di Veneția în 2006-2007. În timpul unei excavări a unui cimitir, un craniu cu o cărămidă în gură a fost descoperit. Conform surselor scrise, oamenii obișnuiau să îngroape vampirii astfel, cărămida presupunându-se a-i face inofensivi chiar și după moarte. Cercetările au dezvăluit faptul că acel craniu aparținea unei femei de 60-70 de ani, o țărancă europeană.

 

4. Așezământ antic viking în America de Nord, sfârșitul secolului a XI-lea

L’Anse aux Meadows este un sat, un așezământ antic viking construit cu 500 de ani înainte ca și Columb să descopere America de Nord. Din 1961 până în 1968, Helge Ingstad și Anne Stine Ingstad au realizat o serie de săpături arheologice și au descoperit că această locație are origini norvegiene. Această descoperire i-a făcut pe cercetători să recalculeze ipotezele comune geografice. Încă nu se știe ce făceau vikingii în America de Nord de astăzi.

 

5. Ușile automate, Grecia antică, a doua jumătate a primului secol d.Hr.

Genialul Hero din Alexandria a inventat de asemenea și ușile automate cu mult înainte de secolul XX. Este greu de imaginat cât de uimiți au fost oamenii din acea perioadă să vadă o astfel de invenție în templele lor. Mecanismul funcționa pe baza aerului fierbinte din interiorul altarelor.

 

6. Pictura murală controversată Domnul Pynchon și așezarea din Springfield

Domnul Pynchon și așezarea din Springfield realizat de Umberto Romano surprinde un anumit dispozitiv care se aseamănă foarte mult cu un smartphone. Dacă te vei uita la pictură și îți vei îndrepta atenția către figura indiană din partea dreaptă îți vei putea da seama că el pare că scrie un mesaj pe telefon. Momentan, nimeni nu își poate da seama despre ce este vorba.

loading...

Add comment