Radio Simplu

5 lucruri din cărțile de istorie care nu sunt adevărate

Fiecare poveste bună are nevoie mereu de niște îmbunătățiri pentru a fi și mai bună, cel puțin așa cred multe persoane. Și deși acest lucru funcționează foarte bine când vine vorba despre ficțiune, istoria nu ar trebui să permită unele astfel de adițiuni.

 

Interpretările incorecte ale unor evenimente fac ca faptele istorice să nu mai fie atât de adevărate pe cât erau de fapt și astfel, fiecare cititor care nu se informează și din alte surse, ajunge să creadă a fi adevărat tot ceea ce se află în cărțile și manualele de istorie.

 

Deoarece și noii am aflat despre astfel de interpretări greșite ale evenimentelor istorice, am decis să creăm o  listă care să le surprindă și care să ți le aducă la cunoștință pentru a înceta a le mai crede; citește și tu mai jos și află despre ce este vorba.

 

1. Shakespeare nu a scris nicio piesă; autorul era o persoană diferită

Shakespeare a fost născut și crescut într-o familie care se ocupa cu creșterea oilor, așa că se crede că el nu avea de unde să obțină cunoștințele necesare pentru a putea scrie unele descrieri atât de elaborate legate de politică, intrigi de la curte și culturile altor state.

 

Mai mult, nu există nicio semnătură unică a scriitorului. Cele mai multe dintre operele sale sunt semnate diferit și chiar și numele lui este scris ca Shakespeare, Shake-speare sau chiar Shak-spear. Teoria aceasta este deseori respinsă, dar a avut și sprijin din partea lui Charlie Chaplin, Mark Twain și Sigmund Freud.

 

2. Maria-Antoaneta nu le-a spus țăranilor să mănânce tort

La un moment dat, se presupune că regina Franței, Maria-Antoaneta a spus următoarele cuvinte către țărani: „Dacă ei nu au pâine, lăsați-i să mănânce tort!”. Totuși, era vorba despre Jean-Jacques Rousseau care a scris pentru prima dată această frază pentru un anumit monarh.

 

Dar nu este vorba despre Maria-Antoaneta deoarece ea avea doar 9 ani atunci și încă locuia în Austria. O altă teorie afirmă că ea chiar a spus aceste cuvinte, dar fără nicio intenție răutăcioasă: legea spunea că în perioadele de criză, brutăriile trebuiau să micșoreze prețurile pâinii.

 

3. Piramidele nu au fost construite de sclavi

Herodot a fost primul care a scris despre munca sclavilor în ceea ce privește construirea piramidelor. Totuși, istoricul antic a trăit mult mai târziu decât momentul în care piramidele au fost construite. La începutul anilor 1990, arheologii au descoperit morminte ale celor care au lucrat la construcția piramidelor.

 

Ei fuseseră îngropați cu omagii și se aflau foarte aproape de faraoni. Investigațiile scheletelor au dovedit că acești oameni erau foarte bine hrăniți și că lucrau în ture, așa că a fost foarte clară concluzia: ei nu erau sclavi, ci muncitori.

 

4. Centura de castitate este o minciună

Legenda spune că un bărbat care a pornit într-o cruciadă a pus o centură de metal pe părțile intime ale soției lui pentru ca ea să nu îl înșele în timp ce era plecat, el luând cheia cu el. Totuși, nicio femeie nu ar fi putut trăi mai mult decât câteva zile cu acea centură fără să moară de septicemie.

 

Nicio sursă credibilă din perioada Evului Mediu nu spune nimic despre un astfel de instrument și se pare că aceste centuri despre care se menționează în vremurile moderne, sunt de fapt false.

 

5. Sfinxul din Giza și-a pierdut nasul cu mult înainte ca Napoleon să ajungă în Egipt

Există o preconcepție comună conform căreia în timpul călătoriei lui napoleon în Egipt (1798-1801), el a ordonat soldaților săi să exerseze niște trageri, ținta lor fiind Sfinxul, lucru ce a făcut ca el să își piardă nasul.

 

De fapt, Sfinxul deja nu își mai avea nasul atunci când Napoleon a venit în Egipt, dovedindu-se prin niște gravări ale unor trecători cu multe decenii înainte de campania lui Napoleon. Există surse care spun că nasul a fost distrus de un fanatic arabi în secolul XIV.

loading...

Add comment

%d bloggers like this: