Radio Simplu

5 dintre cele mai șocante experimente psihologice – sigur nu te gândeai că oamenii vor reacționa astfel

Dezvoltarea psihologiei și mai precis a psihologiei experimentale din secolele XIX și XX a permis oamenilor de știință să studieze procesele biologice din creierul uman, emoțiile, comportamentul și reacțiile.

 

Aceste informații ne oferă o înțelegere a propriilor noastre acțiuni. Citește și tu mai jos despre cele mai șocante și neașteptate experimente psihologice la care au fost supuși oamenii. Modul în care ei au reacționat nu a putut fi preconizat de către specialiști.

 

1. 8 ore fără niciun gadget: „Copilul meu este cel mai bun. Nu se poate gândi la lucruri rele”

Descrierea experimentului: psihologul de familie, Ekaterina Murașova a format o ipoteză conform căreia copiii moderni se distrează prea mult și se tem de a fi singuri. I-a sfătuit pe copii să petreacă 8 ore fără să folosească un telefon, un computer și un televizor, dar ei încă puteau să deseneze, să citească, să sculpteze, să meargă sau să facă alte lucruri.

Rezultatul: doar 3 din 68 de copii între 12 și 18 ani au reușit să finalizeze experimentul, și doar 7 au putut facă asta mai mult de 7 ore. Restul a încetat experimentul spunând că a avut grețuri sau  dureri în piept și febră; trei copii s-au gândit chiar la sinucidere!

 

2. Expresiile faciale spontane și subordonarea: „Nu este vina mea. Ei m-au pus să o fac!”

Descrierea experimentului: scopul inițial al experimentului lui Carney Landis a fost acela de a identifica tiparele modului în care se exprimă emoțiile puternicie prin mușchii faciali. Au fost trase linii pe fețele subiecților pentru a facilita urmărirea musculară.

După aceea, subiecții au trebuit să miroasă amoniac, să privească imagini îngrozitoare, să atingă broaștele și la sfârșit trebuiau să decapiteze un șobolan.

Rezultat: nu au fost identificate tipare musculare, dar majoritatea absolută a subiecților era surprinzător de dispusă să facă ceea ce i s-a cerut, iar cele mai multe dintre acele lucruri pe care nu ar fi putut fi făcute niciodată în viața normală.

 

3. Efectul Ringelmann: „Doar îți voi urmări munca”

Descrierea experimentului: Maximilien Ringelmann a format o ipoteză conform căreia fiecare persoană contribuie mai puțin la o cauză comună dacă lucrează cu alți oameni. S-au efectuat numeroase experimente diferite între grupuri cu un număr diferit de persoane și numai rezultatele personale au fost scrise.

Rezultatul: realizările personale ale fiecărei persoane sunt mai mari decât contribuția lor. Omul de știință a explicat că oamenii pierd motivația individuală atunci când lucrează într-un grup.

 

4. Facilitarea socială și efectul de inhibare: „Doar uită-te la mine!”

Descrierea experimentului: psihologul Norman Triplett a observat că oamenii lucrează mult mai bine atunci când sunt supravegheați. În timpul testelor cu bicicliștii, s-a dovedit că prezența martorilor neinteresați scade eficiența oamenilor.

Cercetări suplimentare au fost propuse de Robert Zajonc care a creat o teorie a activării. Potrivit acestuia, oamenii au performanțe mai bune dacă trebuie să facă ceva familiar în fața altora. Și dimpotrivă, dacă oamenii trebuie să găsească o soluție la o nouă sarcină dificilă, ei se comportă mult mai rău.

 

5. Efectul Hawthorne: „Șeful meu apreciază ceea ce fac!”

Descrierea experimentului: în cadrul companiei „Western Electric”, eficiența asamblorilor de releuri a scăzut dramatic. Psihologul Elton Mayo a fost invitat să afle dacă există vreo legătură între cât de multă lumină era în cameră și performanță.

Cu toate acestea, în timpul experimentului s-a dovedit că atât îmbunătățirea condițiilor de muncă, cât și înrăutățirea acestora au avut un efect pozitiv asupra lucrătorilor.

loading...

Add comment