Radio Simplu

5 dintre cele mai șocante experimente psihologice – sigur nu te gândeai că oamenii vor reacționa astfel

Dezvoltarea psihologiei și mai precis a psihologiei experimentale din secolele XIX și XX a permis oamenilor de știință să studieze procesele biologice din creierul uman, emoțiile, comportamentul și reacțiile.

 

Aceste informații ne oferă o înțelegere a propriilor noastre acțiuni. Citește și tu mai jos despre cele mai șocante și neașteptate experimente psihologice la care au fost supuși oamenii. Modul în care ei au reacționat nu a putut fi preconizat de către specialiști.

 

1. 8 ore fără niciun gadget: „Copilul meu este cel mai bun. Nu se poate gândi la lucruri rele”

Descrierea experimentului: psihologul de familie, Ekaterina Murașova a format o ipoteză conform căreia copiii moderni se distrează prea mult și se tem de a fi singuri. I-a sfătuit pe copii să petreacă 8 ore fără să folosească un telefon, un computer și un televizor, dar ei încă puteau să deseneze, să citească, să sculpteze, să meargă sau să facă alte lucruri.

Rezultatul: doar 3 din 68 de copii între 12 și 18 ani au reușit să finalizeze experimentul, și doar 7 au putut facă asta mai mult de 7 ore. Restul a încetat experimentul spunând că a avut grețuri sau  dureri în piept și febră; trei copii s-au gândit chiar la sinucidere!

 

2. Expresiile faciale spontane și subordonarea: „Nu este vina mea. Ei m-au pus să o fac!”

Descrierea experimentului: scopul inițial al experimentului lui Carney Landis a fost acela de a identifica tiparele modului în care se exprimă emoțiile puternicie prin mușchii faciali. Au fost trase linii pe fețele subiecților pentru a facilita urmărirea musculară.

După aceea, subiecții au trebuit să miroasă amoniac, să privească imagini îngrozitoare, să atingă broaștele și la sfârșit trebuiau să decapiteze un șobolan.

Rezultat: nu au fost identificate tipare musculare, dar majoritatea absolută a subiecților era surprinzător de dispusă să facă ceea ce i s-a cerut, iar cele mai multe dintre acele lucruri pe care nu ar fi putut fi făcute niciodată în viața normală.

 

3. Efectul Ringelmann: „Doar îți voi urmări munca”

Descrierea experimentului: Maximilien Ringelmann a format o ipoteză conform căreia fiecare persoană contribuie mai puțin la o cauză comună dacă lucrează cu alți oameni. S-au efectuat numeroase experimente diferite între grupuri cu un număr diferit de persoane și numai rezultatele personale au fost scrise.

Rezultatul: realizările personale ale fiecărei persoane sunt mai mari decât contribuția lor. Omul de știință a explicat că oamenii pierd motivația individuală atunci când lucrează într-un grup.

 

4. Facilitarea socială și efectul de inhibare: „Doar uită-te la mine!”

Descrierea experimentului: psihologul Norman Triplett a observat că oamenii lucrează mult mai bine atunci când sunt supravegheați. În timpul testelor cu bicicliștii, s-a dovedit că prezența martorilor neinteresați scade eficiența oamenilor.

Cercetări suplimentare au fost propuse de Robert Zajonc care a creat o teorie a activării. Potrivit acestuia, oamenii au performanțe mai bune dacă trebuie să facă ceva familiar în fața altora. Și dimpotrivă, dacă oamenii trebuie să găsească o soluție la o nouă sarcină dificilă, ei se comportă mult mai rău.

 

5. Efectul Hawthorne: „Șeful meu apreciază ceea ce fac!”

Descrierea experimentului: în cadrul companiei „Western Electric”, eficiența asamblorilor de releuri a scăzut dramatic. Psihologul Elton Mayo a fost invitat să afle dacă există vreo legătură între cât de multă lumină era în cameră și performanță.

Cu toate acestea, în timpul experimentului s-a dovedit că atât îmbunătățirea condițiilor de muncă, cât și înrăutățirea acestora au avut un efect pozitiv asupra lucrătorilor.

loading...

Add comment

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

%d bloggers like this: