Radio Simplu

7 mistere ale adâncurilor despre care foarte puțini oameni știu

70% din suprafața planetei este reprezentată de oceane și doar 5% a fost studiată. Asta înseamnă că unedva în adâncurile apei există un întreg univers cu secrete și mistere care nu au fost încă descoperite sau explicate.

Iată 10 obiecte extraordinare care au fost găsite sub apă despre care foarte puțini oameni știu:

 1. Imensa gaură albastră, Belize

Această gaură albastră este un obiect natural unic cu forma unei găuri circulare înconjurată de recifuri de corali. Este una dintre cele mai mari formațiuni de genul acesta din lume, cu o adâncime de 120 m și cu o suprafață totală de mărimea a 10 terenuri de fotbal.

Este localizată la 100 de kilometri este de Belize iar perioada apariției acesteia se preconizează că a fost cu 65 de milioane de ani în urmă, în epoca glaciară. Acest loc a fost descoperit de Jacques Cousteau. În 1971 a pretins că este una din top 10 regiuni perfecte din lume pentru scuba diving.

2. Mișcarea plăcilor tectonice

Datorită mișcării plăcilor tectonice ale Nord Americii și Eurasiei, spațiul dintre ele s-a lățit în mod semnificativ. Acest fenomen impresionant este vizibil doar la mari adâncimi și a fost imortalizat de numeroși fotografi.

Biologul marin Alexander Mustard a spus priveliștea este incredibilă.

3. Orașul pierdut al Heracleion-ului, Egipt

Ruinile orașului antic Heracleion a fost găsit de arheologul Francez Franck Goddio în 2000. Se află la 6,5 km depărtare de coasta Egiptului la o adâncime de 50 m.

Legenda spune că Elena din Troia și eroul grec Hercule au vizitat orașul și a fost numit după Hercule. Până astăzi, oamenii de știință au efectuat cercetări aprofundate și au ridicat descoperiri la suprafață descoperiri importante despre acest loc.

4. Piramida Yonaguni, Japonia

Piramida Yonaguni este cel mai misterios loc din Japonia. A fost găsit în anul 1987 în timpul unei sesiunide scufundare în apropierea coastei insulei Yonaguni în arhipelagul Japoniei.

Pe piramidă poți vedea o serie de terase și platforme de mărimi diferite, iar suprafața este plină de canale și șanțuri. Unul dintre zidurile monumentului are o adâncime de 27 de metri. Potrivit opiniei experților, vârsta acestor piramide poate fi mai amrede 10, 00o de ani.

5. Râul subteran din adâncurile Mării Roșii

Un incredibil râu subacvatic a fost găsit de către oamenii de știință britanici. Dacă acest râu ar fi fost pe suprafața pământului ar fi fost al șaselea ca mărime din lume. Este larg de un kilometru iar adâncimea sa poate ajunge la 35 m. Există chiar și cascade.

Oamenii de știință au afirmat că acest râu a fost format ca un rezultat al apei sărate din Marea Marmara care a pătruns în Marea Neagră acum câteva secole.

6. Orașul subacvatic Shi Cheng, China

Acest oraș misterios a fost localizat în Zhejiang, o provincie din estul Chinei. Într-o zi a dispărut pur și simplu. Zona fusese inundată pentr a construi o centrală electrică, iar guvernul a trebuit să relocheze 290,000 de oameni. În interiorul orașului a fost construit un baraj.

Este greu de crezut, dar chiar și după mai bine de 50 de ani, grinzile din lemn și scările sunt intacte, de parcă timpul ar curge mult mai lent acolo.

7. Muzeul de sculpturi subacvatic

Acest muzeu unic a fost creat de sculptorul englez Jason deCaires Taylor. Este localizat la fundul mării Caraibbe, nu departe de insula Grenada. Primele expoziții au avut loc acolo în anul 2006.

Astăzi, acest muzeu neobișnuit conține mai mult de 65 de exponate și se extinde în fiecare an.

loading...

Add comment