Radio Simplu

20 de curiozități despre China pe care sigur nu le știai

2017 este anul chinezesc al cocoșului! Cuvântul modern ”China” derivă cel mai probabil de la dinastia Qin (pronunțat ”chin”). Primul împărat Qin Shi Huang (260-210) al dinastiei Qin a unificat pentru prima dată China în 221 d. Hr. începând astfel un imperiu care va dăinuii până în anul 1912.

Iată o serie a celor mai interesante lucruri despre China de care sigur nu aveai habar până acum:

1. China este a patra țară ca mărime (după Rusia, canada și U. S.). Are o suprafață de 3, 719, 275 kilometrii pătrați și se învecinează cu alte țări pe o suprafață de 117,445 mile. Aproximativ 5,000 de insule se află pe coasta Chinei.

2. Una din cinci persoane din lume este chinez. Populația Chinei este de patru ori mai mare decât cea a Statelor Unite ale Americii.

3. China este cunoscută și ca ”Regatul Înflorit” și multe dintre fructele și florile din China cresc peste tot în țară.

4. Hârtia igienică a fost inventată în China în anii 1300. Era doar pentru împărați.

5. Fursecurile cu răvaș nu sunt un obicei tradițional chinezesc. Au fost inventate în anul  1920 de către un muncitor din fabrica Key Heong Noodle.

6. În ciuda mărimii sale, China are același fus orar pe toată suprafața ei.

7. Mulți istorici cred că fotbalul a fost inventat în China în anul 1000 d. Hr.

8. Ping-pongul este cel mai popular sport în China, deși nu a fost inventat aici. Este originar din Marea Britanie, unde se numește tenis de masă.

9. Hobby-ul numărul unu în China este colecționatul de ștampile.

10. Albul este culoarea chinezilor pentru doliu și înmormântări.

11. China este considerată cea mai lungă civilizație continuă, cu unii istorici care spun că anul 6000 d. Hr. va fi anul căderii civilizației chineze. De asemenea, China are cea mai folosită limbă scrisă.

12. Al șapte-lea împărat Tang al Sgang-ului avea 94 de oameni care îi făceau  înghețată.

13. Bețele chinezești pentru mâncare au fost inventate pentru a găti și nu pentru a mânca.

14. Mandarina, un dialect chinez, este cea mai vorbită limbă din lume.

15. Mulți împărați chinezi se considerau ca fiind ur,ași ai dragonilor.

16. Miresele poartă foarte des culoarea roșu deoarece se consideră ca fiind aducătoare de noroc.

17. Cea mai importantă sărbătoare în China este Anul Nou Chinezesc sau Anul Nou Lunar. Tradiția chineză consideră că orice persoană devine cu un an mai bătrână de Anul Nou și din această cauză se spune că în acea zi este ziua tuturor oamenilșor.

18. În China antică, lotusul era considerat un simbol al purității și era sacru atât pentru budiști cât și pendru daoiști.  Bujorul simbolizează primăvara, crizantema simbolizează viața lungă, iar narcisa se crede că aduce noroc.

19. Potrivit legendelor chinezești, mătasea a fost descoperită în 3000 d. Hr. de către Lady Xi Ling Sui, soția împăratului huang Di. Atunci când un vierme de mătase a căjut în ceaiul ei, din acesta s-au desfăcut  fire fine de mătase.

20. Cea mai veche foaie de hârtie a fost descoperită în China și datează din primul sau al doilea secol d. Hr. Hârtia a fost atât de durabilă încât a fos folosită pe post de haină sau armură.

loading...

Add comment