Radio Simplu

8 genii în care nimeni nu a crezut

Ne este greu să ne imaginăm dar multe dintre marile corporații care par să dențină jumătate din toată lumea de astăzi s-au născut în mici garaje din cartierele sărace.

Iată cum majoritatea companiilor de succes au început și de ce nimeni nu a crezut în ele:

 1. Youtube

Chad Harley, Steve Chen și Jawed Karim au devenit prieteni în 2005 în timp ce lucrau pentru PayPal. Într-o seară, Chad și Steve au dat o petrecere la care Jawed nu a putut ajunge. A fost extrem de dificil să îi poată trimite un video. Acesta a fost primul pas către Youtube.

2. Uber

În 2008, rogramatorii de succes Travis Kalanick și Garret Camp au mers la o conferință în Paris și au văzut că este extrem de dificil să găsească un taxiu acolo. Aflându-se în această problemă, l-a făcut pe oameni să se gândească iar anul următor, UberCar a fost lansat în San Francisco. Celebritățile au făcut o reclamă foarte bună: Ashton Kutcher, Edward Norton și Jay-Z au folosit acest serviciu.

3. Nike

Lipsa adidașilor ieftini din magazinele Americane l-au făcut pe Phil Knight să îi comande în Asia și să îi vândă în America. În 1965 își numește compania Nike  (după zeița victoriei) și începe propria sa producție. Astăzi firma Nike este compania numărul 1 din industria sprtivă.

4. Ikea

Obișnuia să vândă felicitări pentru Craciun, ciuperci și fructe de pădure, dar la sfârșitul vârstei de 17 ani, un suedez pe nume Ingvar Kamprad a fondat IKEA (numele este prima literă din numele său, fermă și sat). Asta a revoluționat lumea mobilei. A venit cu ideea de a vinde lucruri în forma dezasamblată. Astăzi Ikea are aproape 400 de magazie în toată lumea. Nu sunt doar magazine ci și parcuri de distracții.

5. Instagram

Kevin Systrom era obsedat de fotografie. După al treilea an al său la stanford, a mers în Florența pentru a studia fotografia și a primit o Holga din 1982. Aceasta este o cameră care face fotografii pătrate retro. Arătau bine cu foarte puțin efort din partea fotografului. Asta l-a inspirat pe Systrom să creeze un program care face fotografiile nu  foarte reușite să pară foarte bune.

6. Frații Warner

În 1918, patru americani au creat compania – Frații Warner.  Astăzi logoul companiei apare la începutul multora dintre filme.

7. Zara

În anul 1975, Amancio Ortega făcea o plimbare cu prietena lui. Au trecut pe lângă un magazin unde Ortega a văzut o haină frumoasă. Era extrem de scumpă, ceea ce l-a făcut pe Ortega să își dorească să își facă propria linie de haine care să aibă un preț accesibil.

8. Kinder

În 1940, Pietro Ferrero a început să facă dulcuri într-o brutărie mică. Prin experimentele sale a devenit cunoscut în Italia și în lumea întreagă. În 1965, frâiele au fost luate de fratele său Giovanni, iar apoi de nepotul său Michele care a inventat ”Kinder Surprize”. Acesta a fost inspirat de tradiția italiană de Paște, aceea de a face prăjituri cu o surpriză înăuntru.

 

loading...

Add comment

%d bloggers like this: