Radio Simplu

Prin asta treceau femeile la menstruație în decursul istoriei

Da, știu deja că multă lume s-a întrebat deja cum procedau în trecut femeile atunci când se aflau la menstruație, ținând cont de faptul că nu existau cele mai multe din produsele de astăzi. Știm deja că în prezent avem numeroase opțiuni din care să alegem și uneori nici nu ne dăm seama de cât de norocoase suntem.

 

Trebuie să ne bucurăm de avantajele pe care ni le oferă tehnologia și să nu ne plângem deoarece avem la îndemână absorbante și tampoane de care putem face rost de aproape oriunde. Însă aceste lucruri nu existau în trecut și femeile trebuiau să aibă alternative despre care noi cel mai probabil nu am auzit până acum.

 

Menstruația a reprezentat dintotdeauna un chin pentru femei, pentru unele fiind suportabil, iar pentru altele de nedescris; și prin chin mă refer la toate acele dureri pe care trebuie să le suportăm lunar. Pentru a spulbera toate misterele, am adunat câteva informații legate de modul în care femeile făceau față menstruației în trecut, informații pe care le poți găsi mai jos.

 

Primul șervețel comercial de unică folosință a fost inventat în 1888 în America. În acest timp, reclamele legate de menstruație erau considerate un tabu. Din cauza faptului că acest produs nu a putut să ajungă la femei și ca ele să afle despre el, a fost scos de pe piață.

 

În 1920 s-a inventat o altă alternativă care era formată din niște centuri de siguranță care erau purtate precum lenjeria intimă, iar în partea de jos se afla un material special. Asistentele ce serveau în Primul Război Mondial au descoperit un material care era folosit pentru a absoarbe sângele răniților de pe front și inspirată de acele asistente, Kimberly Clark a creat această alternativă numită șervețelul Kotex ce putea fi prins de acele centuri de siguranță.

 

În 1930 au fost create tampoanele cu un aplicator de carton. În 1934, Tampax a inventat primul tampon cu aplicator. În timpurile acelea, el era promovat în rândul femeilor căsătorite deoarece multă lume credea că tampoanele ar putea cauza pierderea virginității sau apariția plăcerii.

 

În 1940 și-au făcut apariția și tampoanele digitale, fără aplicator; din pricina intervenției și a activităților fizice alea femeilor în cel de-al Doilea Război Mondial, tot mai multe dintre ele au fost nevoite să folosească astfel de tampoane.

 

În 1950 existau și centurile sanitare cu absorbante atașate pe ele; după război, femeile au fost nevoite să se întoarcă de la fabrici la casele lor. În acele vremuri, agențiile de publicitate sugerau că femeile nu ar trebui să vorbească despre menstruația lor și să nu o folosească pe post de scuză pentru a nu îndeplini activitățile gospodărești.

 

Deși în 1960 au existat numeroase modificări și îmbunătățiri în ceea ce privește drepturile femeilor, asta nu s-a întâmplat și cu privire la produsele menstruale. S-a observat totuși o reîntoarcere la absorbantele ce puteau fi spălate.

 

La începutul anilor 1970, absorbantul cu bandă adezivă a fost inventat mai mult pentru amuzament, dar s-a observat aplicabilitatea lui, așa că Statele Unite au permis reclamele cu privire la menstruație la televizor.

 

La începutul anilor 1980, tamponul super absorbant cu aplicator de plastic și-a făcut apariția pe piață. Inventarea lui a dus la apariția câtorva cazuri de sindrom al șocului care a cauzat 84 de morți.

 

Primele reclame ce includeau produsele menstruale alături de sânge au apărut în anii 1990.

 

Deși cupele menstruale au apărut pentru prima dată în 1930, ele au reușit să se reîntoarcă în 2010. Motivul este reprezentat de factorul economic, prietenos cu mediul din vagin și uter și beneficiile în detrimentul tampoanelor și absorbantelor.

 

Lucruri pe care nu le știai despre menstruație și tampoane:

– din 1936 și până în 1943, folosirea tampoanelor s-a mărit de 5 ori;

– cuvântul „period” (menstruație) nu a fost folosit la televizor în reclame până în 1985;

– femeile din America cheltuie peste 2 milioane de dolari anual pe produsele de îngrijire feminină;

– pe parcursul vieții, o femeie folosește aproximativ 17 000 de tampoane și absorbante.

Add comment