Radio Simplu

Povestea lui Ching Shih, prostituata care a devenit lordul piraților

O poveste care rămâne în istorie pentru totdeauna datorită parcursului rapid al protagonistei, Ching Shih rămâne una dintre cele mai de temut și pline de succes femei pirat din întreaga istorie. După moartea soțului ei, Shih a pus stăpânire pe faimoasa și infama Flotă a Steagului Roșu, conducând peste 50 000 de pirați și trăind suficient de  mult astfel încât să poată povesti singură despre aceste evenimente în cele mai mici detalii.

 

Ea s-a născut sub numele de Shil Gang Xu în 1775 și a trăit în Guangdong (Canton), o provincie a Chinei de sud-est unde la un moment dat a lucrat ca și prostituată la un bordel plutitor, așa cum afirmă Ancient Origins. Dar în 1801, după o întâlnire cu Zheng Yi, comandantul pirat al Flotei Steagului Roșu, el urma să o scoată pe Shih din acea viață mizeră și să îi schimbe cursul existenței.

 

Yi a cerut-o de soție pe Shih, cu toate că natura evenimentului rămâne o simplă speculație. Unii spun că Yi a ordonat un raid în bordel și că astfel și-a capturat concubina, în timp ce alții spun că Yi pur și simplu a cerut-o de soție. În orice caz, Shih a acceptat cererea, dar doar după ce Yi a asigurat-o că el îi va îndeplini anumite condiții, condiții care presupuneau un parteneriat egal în conducerea flotei, precum și 50% din veniturile amiralului și tot ceea ce obținea el. Yi a fost de acord, și-a păstrat cuvântul și perechea a început să conducă flota ce creștea continuu.

 

Cuplu avea în posesie 200 de nave atunci când ei doi s-au căsătorit, dar o coaliție cu puternicele forțe cantoneze au permis rapid Flotei Steagului Roșu să dețină un număr de nave cuprins între 1700-1800. Aceste eforturi combinate au rezultat într-o flotă colorată de nave condusă de „Steagul Roșu” și urmată de convoiuri numite Negru, Alb, Albastru, Galben și Verde.

 

Unul dintre cele mai mari succese ale flotei a venit în 1804 când ea a pus în acțiune o blocadă a unui port portughez în Macau, localizat pe coasta de sud-est a Chinei. Portughezii au trimis un escadron pentru a scăpa de atacul piraților, dar Steagul Roșu i-a depășit numeric. Chiar și Flota Regală Britanică a refuzat să ia parte și doar a oferit escorte navale pentru a transporta posesiile către ei și aliați.

 

Văzând o oportunitate de a-și intensifica puterile, Shih, împreună cu sprijinul celui de-al doilea la comanda Flotei, Chang Pao și-a dat seama că putea stăpâni întreg escadronul; așa că în curând, ea început să conducă despotic și să sărbătorească de câte ori avea ocazia.

 

Acum, purtând numele oficial de Ching Shih care însemna „văduva lui Ching” ea supraveghea un număr de pirați cuprins între 50 000 și 70 000. Ea apus în aplicare un cod strict de conduită și toate bogățiile obținute erau contorizate și monitorizate cu ajutorul registrelor înainte ca ele să fie împărțite.  De asemenea, nava responsabilă de captură urma să primească 20% din recompensă și restul era stocat într-un fond general de care se folosea toată flota. Oricine care încerca să ascundă anumite bogății urma să fie biciuit sau chiar decapitat.

 

Cu toată lumea de acord, atât din punct de vedere fizic cât și mental, echipa lui Shih a prăduit toată coasta Chinei și orașele acesteia din care primea numeroase taxe; violența a fost ceea ce a ajutat-o să reușească.

 

După 3 ani de la asumarea conducerii flotei de către Shih, împăratul Qing nu a găsit o modalitate de a o înfrânge pe ea și pe pirații ei, așa că el a încheiat înțelegeri cu oricine care își dorea să se întoarcă pe țărm; Shih a primit amnistia și a putut să se întoarcă la viața de civil fără să cedeze nimic din bogăția ei. Ea s-a căsătorit apoi cu un bărbat pe nume Pao cu care a deschis o casă de jocuri de noroc pe care a administrat-o până la moartea ei în 1844. Astăzi, moștenirea ei este reprezentată de Mistress Ching, unul dintre cei 9 lorzi pirați din „Pirații din Caraibe.”

Add comment