Radio Simplu

Medicamente pe care sa nu le iei niciodata pe stomacul gol

Exista medicamente in cazul carora se specifica faptul ca ar trebui luate numai dupa ce persoana care si le administreaza a mancat ceva.

E important ca aceasta recomandare sa fie respectata, pentru a fi prevenite stari precum greata sau problemele stomacului.

In plus, exista medicamente care actioneaza mai bine atunci cand cel in cauza are grija sa si manance, fiind absorbite mai bine in sange, relateaza ziare.com, care citeaza Medical Daily, care aminteste cateva astfel de exemple.

Medicamente din clasa narcoticelor, cum ar fi codeina, oxicodona sau morfina, se supun acestei reguli, acestea putand duce la stari de greata si voma.

Ar trebui sa se consume mai ales alimete bogate in fibre, astfel incat sa se evite constipatia. Predninsonul ar trebui luat, de asemeni, doar dupa ce mancam.

Acesta este administrat celor cu un nivel mic de corticosteroizi. Acesta poate fi luat si cu lapte, pentru a se reduce iritatiile aparute la nivelul stomacului si chiar ulcerul.

Daca este luat sub forma lichida, medicamentul ar trebui amestecat cu suc de fructe, cum ar fi cel de mere, recomanda Food and Drug Administration, din SUA.

Metforminul, un medicament pentru suferinzii de diabet de tip 2, este indicat sa se administreze dupa ce pacientul a mancat, fiind astfel evitata incontinenta sau problemele de stomac.

In cazul antibioticelor, lucrurile stau diferit in functie de caz. Astfel, ar trebui sa nu fie luate pe stomacul gol amoxicilina sau augmentinul.

Contraceptivele orale, care trebuie luate la aceeasi ora, zilnic, ar trebui inghitite doar dupa masa, pentru a nu aparea senzatia de greata.

Interactiuni medicamentoaseSus

Interactiunile medicamentoase se impart in trei mari categorii:

-Interactiunile medicamentoase au loc atunci cand doua sau mai multe medicamente reactioneaza intre ele. Aceasta interactiune medicament-medicament poate determina experimentarea unui efect secundar neasteptat.

De exemplu, daca amestecati un medicament pe care il luati pentru a va ajuta sa dormiti (un sedativ) cu un alt medicament impotriva alergiilor (antihistaminice), puteti incetini reactiile si, astfel, acest lucru face conducerea unui vehicul sa devina periculoasa.

-Interactiunea medicamente-aliment/bautura rezulta din medicamentele ce reactioneaza cu alimentele si bauturile. De exemplu, amestecarea alcoolului cu unele medicamente poate provoca stari de oboseala sau incetineste unele reactii ale corpului.

-Interactiunea medicamente-boala poate aparea atunci cand o conditie medicala existenta face ca anumite medicamente sa devina potential daunatoare. De exemplu, daca aveti tensiune arteriala mare, puteti experimenta o reactie nedorita in cazul in care va administrati un decongestionant nazal.

Etichetele medicamentelor pot schimba perceptiile dumneavoastra despre acestea. De aceea, este foarte deosebit de important sa cititi eticheta fiecarui medicament atunci cand incepeti sa il utilizati.

Iata cateva exemple de administrare gresita a medicamentelor:

a.Confundarea a doua medicamente cu nume similare – i se poate intampla oricarei persoane acest lucru. Poate ca scrisul doctorului este ilizibil sau numele medicamentului este scris incorect in calculatorul farmaciei.

Cele mai multe farmacii au medicamentele sortate in ordine alfabetica, deci este posibil ca unele medicamente sa aiba nume similare, astfel ca exista o mica probabilitate ca farmacistul sa va dea un alt medicament fata de cel care v-a fost recomandat.

Unele studii au aratat ca aceasta confuzie cauzata de numele medicamentelor similare reprezinta pana la 25% din toate erorile raportate.