Radio Simplu

8 lucruri false în care oamenii încă mai cred

Putem spune cu ușurință că istoria omenirii nu este chiar atât de corectă pe cât ne-am dori să credem. Multe aspecte sunt încă nerezolvate, ele rămân mistere sau pur și simplu sunt false, deși noi încă mai continuăm să credem în ele.

 

Probabil că și tu știi anumite mituri în care crezi, dar vei fi șocat să afli că ele rămân în fond doar mituri. Deși avem acces la numeroase informații, unele dintre cele mai banale rămân întipărite greșit în mintea noastră deoarece toată lumea crede în ele.

 

Dacă te-am făcut curios și vrei să îți evaluezi cunoștințele în materie de veridicitate, atunci te afli în locul potrivit deoarece am pregăti pentru tine o listă cu unele dintre cele mai neașteptate lucruri care par a fi adevărate, însă se dovedesc a fi false.

 

1. Bananele cresc în palmieri

Bananele sunt de fapt fructele unor plante uriașe erbacee care nu au nicio legătură cu palmierii. Totuși, înălțimea acestor plante poate ajunge până la 15 metri. Și apropo, bananele sunt încadrate în familia fructelor de pădure.

 

2. Fructul biblic interzis este un măr

În Vechiul Testament se spune că fructul copacului cunoașterii binelui și răului este un măr. Este posibil ca teoria lui Adam și a Evei care a mâncat fructul interzis să fi apărut din cauza traducerii Bibliei în limba latină în secolul al IV-lea.

 

Cuvântul latin „malum”  poate fi tradus fie ca „măr”, fie ca „rău”. Așa că fructul interzis putea fi oricare, începând de la rodie până la ceva mult mai abstract.

 

3. Lupii urlă la Lună

Nu există nicio conexiune directă între Luna plină și lupii care să urle la ea. Urletele sunt metode de comunicare între lupi și ei își lasă capul pe spate pentru a face sunetul să se propage mai bine. De asemenea, lupii pot urla și într-o beznă totală.

 

Totuși, datorită faptului că nopțile luminate de Lună sunt de obicei în absența vântului, este mult mai ușor să auzi un astfel de urlet. Mai mult, este imposibil să vezi un lup care urlă atunci când Luna nu este pe cer.

 

4. Oamenii peșterilor locuiau în peșteri

Cercetările recente spun că oamenii primitivi trăiau o viață nomadă și peșterile erau folosite ca adăpost temporar. Mai mult, cele mai vechi așezări nu sunt în peșteri, ci pe câmpii. De exemplu, există o așezare în Olduvai, Tanzania care are mai mult de 1,7 milioane de ani.

 

5. Ketchup-ul este sos de tomate

Rețeta ketchup-ului a apărut pentru prima dată cărțile de gătit americane la începutul secolului al XIX-lea. Cu 200 de ani înainte exitsa un sos din anșoa, saramură de pește, vin condimente, usturoi, nuci și ciuperci.

 

El era numit „catchup” sau „ketchup” și a fost adus din Asia până în Anglia. Se crede că el a fost inventat în China în secolul al III-lea î.Hr.

 

6. Acele busolei arată Polul Nord

Strict vorbind asta nu este în întregime adevărat. Acele unei busole arată spre polul nord magnetic al planetei care spre deosebire de Polul Nord se schimbă constant. Această schimbare este rapidă: cu aproximativ 55-60 de kilometri pe an. În afară de asta, polul nord magnetic este indicat zilnic cu o marjă de 80 de kilometri.

 

7. Luna are o parte întunecată

Toată lumea știe că Luna are o singură parte care poate fi văzută de pe Pământ și acest lucru a dus la apariția mitului existenței unei părți întunecate. Totuși, toată lume auită faptul că Luna se învârte în jurul Soarelui precum Pământul.  Asta înseamnă că toate părțile sunt luminate egal de Soare.

 

8. Charles Darwin a spus că oamenii au evoluat din maimuțe

De fapt, Charles Darwin nu a spus în mod direct faptul că oamenii au evoluat din maimuțe. În lucrarea lui, On the Origin of Species, Darwin a spus doar că maimuțele, primatele și oamenii trebuie să aibă un strămoș comun deoarece între ele există numeroase similitudini în comparație cu alte specii.

loading...

Add comment