Radio Simplu

7 fenomene psihologice care ne conduc viața

Cînd spui că acțiunile tale sunt rezuktatul deciziilor pe care le-ai luat, este o minciună. Creierul nostru ne întinde în mod constant curse afectîndu-ne percepția asupra realității.

Iată 10 efecte psihologice care ne afectează comportamentul și ne fac mai puțin înțelepți:

 1. Sindromul broaștei care fierbe

Acest sindrom este numit așa după un experiment real. Dacă pui o broască într-un vas cu apă la o temperatură constantă și apoi ăncepi să o încălzești, broasca se va epuiza încercînd să își aducă temperatura corporală la același nivel cu cea din vas și nu va mai piteaa să sară atunci când apa începe să fiarbă.

Același lucru se întîmplă și cu oamenii: când ne aflam într-o situație grea, preferăm să suferim puține neplăceri pînă acestea ne aduc la limită. Relațiile dificile și munca fără fericire sunt ambele niște capcane.

2. Gândirea conservativă

Creierul nostru tinde să se atașeze de obiceiurile vechi și neagă datele noi și verificate. Mulți dintre noi sunt foarte conservativi în viața de zi cu zi. Ne este greu să spunem adio informațiilor vechi sau chiar sentimentelor care s-au sedimentat.

3. Efectul struțului

Atunci când se întâmplă lucruri nedorite, de cele mai multe ori nu vrem să știm detalii despre problemele noastre – asemenea unui struț care își ascunde capul în pământ. Ignorăm informațiile care ne supără, preferând să nu ne gândim la probleme. De exemplu, ne bucurăm atunci când profesorul nu a verificat lucrarile

4. Efectul punctului negru

Poate suna paradoxal dar inabilitatea de a vedea prejudecățile cognitive este și ea o prejudecată. Studiile au arătat că toate pesoanele i-a experimentat efectul măcar o dată.

5. Disponibilitatea informațiilor

Adesea supraevaluăm valoarea unei informații disponibile, mai ales când luăm decizii. De exemplu, o persoană care își apără obiceiul prost va spune că știe pe cineva (poate nu personal) care fuma trei pachete de țigări pe zi și a trăit 100 de ani. Persoana automat aplicî un exemplu bun la circumstanțele sale și nu își face griji deloc.

6. Zero-riscuri

Un studiu a arătat că dacă pui oamenii înaintea unei decizii, o faci fie pentru a reduce riscurile sau pentru a-l îndepărta definitiv.

7. Efectul Dr. Fox

Acest efect este pe cât de puternic, pe atât de periculos. Face ca informațiile dubioase să pară interesante pentru public. Motivul este carisma. Oamenii cred în cuvintele celor care se pricep să vorbească și le spun exact ceea ce vor să audă. Vorbele unor oameni mai înțelepți dar mai puțin convingători par mai puțin importante.

 

loading...

Add comment

%d bloggers like this: