Radio Simplu

5 mistere ale celor mai faimoase monumente de care 90% dintre oameni nu știu

Lumea înconjurătoare este plină de monumente și statui istorice care au fost realizate mulțumită arhitecților și constructorilor de-a lungul timpului. Cu toții le cunoaștem pe cele mai importante din toată lumea, însă mulți dintre noi nu știm ce secrete ascund ele.

 

Dacă începi să studiezi istoria lor și să cauți informații cu privire la crearea lor, vei descoperi că ele ascund niște secrete uimitoare. Multe dintre monumentele din ziua de astăzi au fost create pentru a adăposti cele mai neașteptate secrete la care te-ai putea gândi.

 

Probabil că am reușit să îți stârnim curiozitatea, așa că îți recomandăm să citești lista de mai jos care îți va spune despre toate aceste mistere la care nu te-ai fi gândit. Citește și tu și fii la fel de uimit precum am fost și noi!

 

1. Crearea Turnului din Pisa

Celebrul turn conține numeroase mistere; toată lumea știe despre înclinarea lui specifică, dar nimeni nu cunoaște cine a clădit turnul cu clopot din catedrala Pisei. Unul dintre motivele ce cauzează acest mister este reprezentat de faptul că el a fost construit în urmă cu 200 de ani.

 

Istoricii obișnuiesc să afirme că planul construcției a fost realizat de Bonanno Pizano, dar un candidat mai potrivit este Diotisalvi care a făcut planurile baptiseriului localizat lângă turn care are același stil arhitectural.

 

2. Fața lui Danaë a lui Rembrandt

Rembrant a început să picteze tabloul Danaë doi ani după ce s-a căsătorit cu Saskia van Uylenburgh. Artistul a picat-o pe soția lui în numeroase tablouri și a rămas pentru mult timp un mister de ce similitudinile cu Saskia nu sunt atât de clare precum în celelalte lui opere.

 

Mai mult, stilul particular al acestei picturi este mai apropiat de operele lui mai recente. Doar abia de curând s-au adus explicații cu privire la acest mister. Atunci când au fost examinate cu raze x, asemănarea figurii din pictură cu soția lui Rembrandt este mult mai evidentă.

 

Se pare că pictura a fost refăcută după moartea soției în timpul în care el simpatiza altă femeie, Geertje Dircx. Trăsăturile faciale ale lui Danaë au fost schimbate pentru a include caracteristicile ambelor femei din viața artistului.

 

3. Numele celei mai importante atracții turistice din Marea Britanie

Strict vorbind, “Big Ben“ nu se referă la tot turnul din Casa Parlamentului Britanic, ci doar la marele clopot din el. Până în septembrie 2012, numele oficial al structurii era „Turnul cu clopot al Parlamentului din Westminster”. În prezent, el se numește „Turnul Elizabeth”.

 

Astăzi, nimeni nu știe cu certitudine în a cui onoarea turnul a fost numit „Big Ben”. O teorie afirmă că acest nume era porecla unui om înstărit și puternic care s-a ocupat de topitoria în care a fost realizat clopotul. Altă teorie sugerează că el a fost numit după Benjamin Count, un campion de box.

 

4. Culoarea podului „Golden Gate”

Podul „Golden Gate” este unul dintre cele mai fotografiate locuri din lume. A durat foarte mult timp ca a lui construcție să fie aprobată și de Marina Statelor Unite. Când permisiunea a fost obținută, Marina și-a dorit să fie vopsit în dungi negre și galbene astfel încât să fie vizibil prin ceață.

 

În final, arhitectul podului, Irving Morrow a convins militarii să îl picteze într-o culoare portocalie închisă. Asta nu numai că îi permitea să fie vizibil în toate condițiile meteorologice, dar îi oferea și o înfățișare atractivă.

 

5. Cerul din tabloul „Strigătul”

Numele inițial al picturii legendare a lui Edvard Munch a fost „Strigătul Naturii”; artistul a scris următoarele în jurnalul său: „…deodată cerul a devenit sângeriu; m-am oprit, simțindu-mă istovit și sprijinindu-mă de un gard și am văzut sânge și limbi de foc peste fiordul albăstrui-negricios al unui oraș.”

 

În 2003, un grup de astronomi au avut în vedere teoria conform căreia culoarea stacojie aprinsă a cerului care l-a uimit atât de mult pe artist a fost cauzată de erupția vulcanului Krakatoa în 1883.

 

O cantitate uriașă de cenușă vulcanică a fost aruncată în atmosferă, cenușă din cauza căreia apusurile precum flăcările luminoase au fost observate peste tot în anii ce au urmat.

loading...

Add comment

%d bloggers like this: