Radio Simplu

5 greșeli de prim ajutor explicate de profesioniști. Cu toții ar trebui să le evităm

Aproape fiecare dintre noi își aduce aminte și cunoaște anumite reguli de bază atunci când vine vorba despre primul ajutor. Dar te-ai întrebat vreodată dacă ceea ce știi este corect și că de fapt ai putea să faci anumite greșeli când vine vorba despre situația în care o persoană are nevoie de primul ajutor?

 

Poate că ceea ce știi este greșit deoarece nu te-ai informat corect și nu te-ai gândit că ar fi necesar, dar este vital să cunoști niște reguli de bază, în primul rând CORECTE în ceea ce privește oferirea primului ajutor; nu se știe niciodată când te vei afla și tu într-o astfel de situație și îți vei dori ca cineva capabil să se ocupe de tine.

 

De aceea, am decis să discutăm cu anumiți specialiști și să aflăm care este modul corect de a ieși dintr-o situație limită ce ne pune în pericol sănătatea. Citește și tu regulile de mai jos și mai ales memorează-le pentru eventualitatea în care vei avea nevoie de ele.

 

1. Nu este o idee bună să încerci să îți provoci transpirația atunci când ai febră

Atunci când ești bolnav, dacă simți că îți este foarte cald, dar în același timp corpul tău tremură, asta înseamnă că ești pe cale să faci febră. Atunci când ne învelim temperatura noastră crește și mai mult, iar acest lucru nu este unul indicat.

 

Cu toate că temperatura ridicată ne ajută să combatem infecțiile, dacă ea crește peste 38°С, atunci lucrurile se vor înrăutăți mai degrabă decât să ne însănătoșim. Dacă observi că ai frisoane, atunci trebuie să încerci să îți micșorezi temperatura corpului și nu să o crești.

 

2. Nu pune nimic în gura unei persoane care suferă de un episod epileptic

Poți sparge dinții unei persoane dacă introduci ceva în gura ei. În timpul unei crize epileptice, o persoană nu își poate mușca limba cu putere deoarece gura este încleștată cu foarte multă forță; ea poate să o muște, dar doar puțin, ceea ce nu va cauza nicio rană.

 

Cel mai util lucru pe care îl poți face este să așezi ceva moale sub capul victimei pentru a evita apariția contuziilor la nivelul capului și al creierului. Când spasmele s-au oprit, întoarce victima pe o parte.

 

3. Nu aplica o cremă peste arsuri imediat

Când pielea suferă o arsură, ea are contact cu o cantitate mare de căldură care ajunge până în țesuturile corpului. Cel mai bun lucru pe care îl poți face în această situație este să îți ții zona arsă în apă rece timp de 15 minute.

 

Acest lucru va ajuta ca excesul de căldură să se disipeze; nu aplica sau freca nimic pe piele imediat ce arsura apare deoarece căldura va rămâne în interiorul corpului; cel mai indicat este să faci asta abia după 20 de minute.

 

4. Nu transporta pe nimeni care ar putea fi accidentat fără asistența unei persoane specializate

Dacă observi că un accident a avut loc pe o șosea, nu mișca persoanele care sunt rănite și mai ales nu încerca să le muți pe cont propriu în afara mașinii deoarece este posibil doar să înrăutățești lucrurile. Această regulă poate fi încălcată doar în situațiile extreme: de exemplu, dacă vehiculul a luat foc.

 

Asta este ceea ce ar trebui să faci în schimb:

– sună la o ambulanță;

– dacă poți, oprește motorul mașinii și oprește energia ce vine de la baterie;

– oprește orice sângerare;

– încearcă să menții victima calmă.

 

5. dacă cineva se îneacă, nu lovi acea persoană pe spate

Dacă vei lovi acea persoană peste spate nu vei face decât să ajuți transportul lucrului cu care persoana aceea se îneacă să avanseze și mai mult. Ceea ce ar trebui să faci în schimb este să ajuți persoana respectivă să se aplece, să fie calmă și să îi spui să respire foarte încet de două ori.

 

Acest lucru va ajuta la eliminarea senzației de înecare și va muta în direcția corectă obiectul sau alimentul cu acre se îneacă acea persoană.

loading...

Add comment

%d bloggers like this: