Radio Simplu

7 lucruri despre Roma antică pe care profesorii de istorie nu ni le-au spus

Se pare că Roma Antică nu se referă numai la filozofi, gladiatori și teatre. Romanii au lăsat o mulțime de mistere și au avut tradiții despre care probabil că nu ai auzit niciodată la școală. Tocmai de aceea te sfătuim să citești lista pe care am pregătit-o mai jos.

 

1. Romanii beau sângele gladiatorilor

Romanii antici beau sângele gladiatorilor uciși. Ei credeau că acest ritual oferea forța vieții unei persoane. Mai mulți autori romani au descris modul în care sângele gladiatorilor morți era colectat după lupte și vândut ca medicament. Romanii l-au considerat remediu pentru epilepsie.

 

2. Romanii nu mureau de tineri

Deși media de viață oficială în Roma antică era de 25 de ani, mulți romani trăiau până la vârste înaintate. Poate că decesele frecvente ale femeilor în timpul nașterii și creșterea mortalității infantile au creat media statisticilor de 25 de ani.

În medie, romanii au avut o durată de viață similară ca și oamenii din zilele noastre.

 

3. Urmărirea timpului era relativă

Ora de romană putea dura 75 de minute vara și 44 de minute în timpul iernii deoarece majoritatea romanilor s-au bazat pe soare. 12 ore de zi începeau în zori și alte 12 ore de noapte începeau după apus.

Deoarece durata zilei a fost diferită în timpul verii și al iernii, fiecare oră a continuat să se schimbe. Prin urmare, romanii erau toleranți la întârzieri și nu erau punctuali.

 

4. Doar bogații puteau purta mov

Romanii mereu au judecat o carte după coperta ei și mai exact, după culoarea ei. Au existat două opțiuni: toate nuanțele de maro-galben și gri-negru erau culori naturale ale lânii de oaie.

Prin urmare, ele au fost percepute ca un semn al sărăciei. Nuanțele de roșu, violet și verde au fost create artificial cu coloranți scumpi aduși din străinătate. De aceea au fost un semn al bogăției și aristocrației.

 

5. Mono sprânceana era un semn al inteligenței

O mono sprânceană groasă a fost apreciată printre femeile romane și considerată un semn de inteligență ridicată. Doamnele romane au folosit o mulțime de trucuri diferite pentru a-și face sprâncenele mai groase și mai frumoase.

De exemplu, au aplicat sprâncene artificiale făcute din păr de capră utilizând gudron de lemn.

 

6. Stomatologia era la mare căutare

Romanii antic își îngrijeau de dinți, așa că stomatologii erau foarte populari. Arheologii au găsit chiar un maxilar feminin cu proteze.

Oamenii de știință cred că obiectele dentare antice (cum ar fi dinții falși și aparatele dentare) au fost folosite mai mult ca o demonstrație a bogăției decât pentru motive medicale. Numai cei mai bogați își puteau permite un set complet de dinți.

 

7. Romanilor nu le plăceau filosofii

Filosofii remarcabili precum Seneca și Marcus Aurelius s-au născut în Imperiul Roman. Cu toate acestea, mulți romani erau ostili în ceea ce privește filosofia.

Romanii practici au crezut că filosofia și studiul lumii interioare umane erau fost lipsite de valoare pentru o viață activă și pentru un serviciu față de guvern.

loading...

Add comment