Radio Simplu

6 farse demascate care îți vor spulbera imaginația

O festă este o încercare de a induce în eroare în mod intenționat o mulțime de oameni. Unii o fac pentru faimă și bani, alții doar doresc doar să se distreze. Noi am descoperit unele dintre cele mai mari farse care pur și simplu îți vor spulbera imaginația.

 

1. Zânele Cottingley

Zânele Cottingley reprezintă o serie de fotografii realizate în 1917 și 1921 de către două fete cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani. Imaginile au fost menite să dovedească existența zânelor și a elfilor și au stârnit destul de multă agitație.

În cele din urmă au fost expuse ca fiind una dintre cele mai strălucitoare farse ale secolului XX. Una dintre fete s-a dovedit a fi asistentă la laboratorul de fotografie al colegiului.

 

2. Blondele care „dispar”

În 2002, BBC a publicat un articol în care se spune că mai puțini oameni cu păr blond se nasc în fiecare an și vor dispărea în cele din urmă în 200 de ani.

New York Times a publicat mai târziu un alt articol care a declarat că rezultatele studiului sunt false. Cu toate acestea, mitul a trăit și a fost repetat de mai multe ori de atunci.

De fapt, genele recesive, cum ar fi gena părului deschis la culoare, sunt transferate pe linia generațiilor fără a se arăta, ci doar apar pe rând pe undeva de-a lungul ei.

 

3. Monstrul din Loch Ness

Ideea că un monstru locuiește în Loch Ness este probabil cea mai populară farsă din lume. În 1934, Daily Mail a publicat prima fotografie a animalului mistic realizată de către un chirurg din Londra, Dr. Wilson.

Fotografia a șocat întreaga lume, dar în 1994 a fost catalogată a fi falsă. Până atunci, încrederea în onestitatea domnului Wilson și în mitul intrigant al monstrului au fost de neclintit.

 

4. Bărbatul Piltdown

În 1912, arheologul amator Charles Dawson a susținut că a găsit rămășițele unei creaturi străvechi: ipotetic, era legătura evolutivă dispărută dintre primate și ființele umane.

Înșelătoria lui Dawson a fost descoperită abia după 40 de ani, când oamenii de știință au stabilit că acel craniu al „Bărbatului Piltdown” era de fapt un craniu al unui om medieval legat de un maxilar al unui urangutan.

 

5. Pozele cu fantome ale lui William Mumler

Aproape de sfârșitul secolului al XIX-lea, fotograful din New York, William Mumler, a început să facă fotografii care arătau fantome ale membrilor decedați ai unor familii.

Cea mai faimoasă lucrare a lui Mumler a fost fotografia doamnei Mary Todd Lincoln cu o „fantomă” a soțului ei decedat, președintele Abraham Lincoln. Laboratorul fotografic a fost extrem de popular, dar când Mumler a fost expus ca falsificator, el a dat faliment.

 

6. Pietrele mincinoase ale lui Beringer

În 1725, profesorul de medicină, Johann Beringer a descoperit bucăți de calcar gravate care reprezentau animale și plante preistorice, având inscripții ebraice pe ele.

Beringer a crezut că aceasta este voința lui Dumnezeu și chiar a publicat o carte despre descoperirile sale. Cu toate acestea, s-a dovedit că întreaga afacere a fost o farsă comisă de colegii săi.

Scandalul care a urmat l-a lăsat pe omul de știință, împreună cu cei care au instituit farsa, în dizgrație.

loading...

Add comment