Radio Simplu

Ce tipuri de pește ar trebui să mănânci – 5 sfaturi care să te ajute să alegi cel mai sănătos tip de pește pentru tine

Organizația Mondială a Sănătății încurajează oamenii să mănânce mai mult pește deoarece scade riscul de a avea cancer, dar trebuie să știi cum să alegi un produs sănătos și de înaltă calitate. Există multe mituri și multe speculații când vine vorba de cumpărarea peștelui.

Aceste credințe de multe ori stau în calea de a face o achiziție potrivită. Pentru a ajunge la un rezultat bun, noi am colectat cele mai frecvente întrebări și răspunsuri corecte care te vor ajuta să alegi pești sănătoși și gustoși.

 

1. Răcit sau înghețat?

Peștele răcit (cel care se află pe gheață în magazine) este doar un pește proaspăt răcit la o anumită temperatură imediat după ce a fost prins. Ar trebui să știi trei lucruri despre peștele răcit:

– aproape tot pește răcit provine din acvacultură (ceea ce înseamnă că este cultivat în mod artificial în fermele de pește).

– timpul de păstrare pentru aceste pești nu depășește 12 zile.

– se întâmplă deseori ca peștele congelat anterior să fie dezghețat și vândut ca pește răcit.

De aceea, înainte de a cumpăra peștele, trebuie să întrebi vânzătorii unde a fost prins. Un alt factor important pe care ar trebui să-l iei în considerare este dimensiunea peștelui. Un pește cultivat artificial este plin de hormoni de creștere și de antibiotice. Deci, cu cât este mai mare peștele, cu atât este mai mare riscul.

 

2. Care este diferența de gust și compoziție între peștele înghețat și proaspăt?

Un grup de cercetare norvegian a efectuat o serie de experimente și a ajuns la concluzia că peștele congelat este la fel de bogat în vitamine și alți nutrienți ca peștele proaspăt. Peștele înghețat poate avea un gust mai uscat decât cel proaspăt, dar cu siguranță nu conține niciun parazit, în timp ce acela proaspăt ar putea avea.

Desigur, acest lucru funcționează numai pentru peștele care a fost înghețat și depozitat în mod corespunzător. Dacă peștele are o formă ciudată, asta nu înseamnă că este de o calitate proastă. Uneori este înghețat chiar pe navă, așa că devine deformat.

Pentru a verifica cât de proaspătă este o bucată de pește, înfige un cuțit fierbinte în ea și miroase-l. În cazul în care mirosul este rău, aceasta este o dovadă că peștele a fost înghețat după ce a murit deja.

 

3. Fillet sau pește întreg?

Conform datelor furnizate de Oceana, doar aproximativ 20% din totalul peștilor din magazine este fals, iar cel mai simplu tip de fals este un file. De exemplu, pollock-ul este adesea vândut sub masca de cod mai scump.

Un alt argument împotriva cumpărării fileului este amestecul chimic pe care unii producători îl folosesc pentru a scăpa de oase. Dacă te decizi să cumperi fillet oricum, cumpără-l cu piele.

 

4. Ce chimicale pot fi găsite în pește?

Peștii ar putea conține și alte substanțe chimice periculoase, în afară de polifosfați. Pangasius, somnul și tilapia, toate cultivate în râul Mekong (unul dintre cele mai murdare râuri din lume) conțin adesea astfel de substanțe chimice.

Pe lângă aceste substanțe chimice, testele au găsit amine biogene în pește (acestea sunt substanțele chimice care apar din cauza depozitării necorespunzătoare). Cea mai periculoasă dintre amine este histamina.

 

5. Care pește nu este recomandat?

În afară de peștele vietnamez, există și alte tipuri (cultivate sălbatic și de fermă) pe care nu ar trebui să le consumi deloc. Problema cu tipul sălbatic este un nivel ridicat de mercur (apropo, peștele este motivul cel mai frecvent pentru otrăvirea cu mercur).

Cele mai otrăvitoare tipuri de pește sunt peștele spadă, rechinul, tonul, macroul.

loading...

Add comment

%d bloggers like this: