Radio Simplu

8 lucruri despre mâncare pe care cu siguranță nu le știai

Noi, oamenii avem impresia că știm despre tot ceea ne înconjoară deoarece dispunem de un acces aproximativ nelimitat la tehnologie și informație; cu toate acestea, de multe ori suntem puși în situația în care ne dăm seama că de fapt nu știm mai nimic.

 

Credem că avem habar despre toate lucrurile din această lume, însă ni se întâmplă să aflăm uneori unele dintre cele mai interesante lucruri care teoretic ne sunt la îndemână, dar despre care nu știam până în acel moment. Abia atunci ne dăm seama că de fapt noi nu știm mai nimic.

 

Dacă nu te-am convins cu privire la asta, atunci ar trebui să îți arunci privirea peste lista de mai jos și să te convingi singur. Vei vedea că multe dintre lucrurile pe care le vom menționa, dacă nu chiar toate îți sunt necunoscute și nu te-ai gândit niciodată la ele.

 

1. Oțetul balsamic adevărat nu este niciodată ieftin

Oțetul balsamic tradițional este produs din zeama strugurilor albi proaspăt culeși, mai apoi ea se fierbe pentru a crea un concentrat ce urmează să fermenteze timp de 3 ani cel puțin (cele mai bune tipuri de oțet, 100 de ani). Bineînțeles, un proces atât de complex afectează prețul, așa că cel pe care îl cumperi nu este adevărat.

 

2. Fursecurile cu răvaș nu sunt din China

Aceste fursecuri micuțe și drăguțe sunt tradițional considerate o parte importantă a bucătăriei chinezești, dar asta este doar un mit. Le vei găsi cu greu în China; în realitate, ele au fost inventate în San Francisco de către niște americani japonezi, nici măcar chinezi.

 

3. Wasabi-ul fals

Wasabi-ul adevărat poate fi găsit doar în Japonia unde este cultivat sub anumite condiții: în apă curgândă la o temperatură de 10-17°C. Rădăcinile de wasabi ajung la maturitate în 3-4 ani și aproximativ 500 de grame valorează mai mult de $100.

 

4. Mâncăm insecte și nici măcar nu știm asta

Pigmentul alimentar, carmin, de asemenea cunoscut și sub numele de E120 este folosit pentru a oferi anumitor produse culoarea roșie. Dar nu toată lumea știe că acest compus este produs din acid de carmin, generat de membrii familiei de insecte coccoidea.

 

5. Ketchup-ul poate fi creat fără roșii

Cu toate că se știe că roșiile nu sunt scumpe, în comparație cu alte legume, ele sunt înlocuite deseori cu alte ingrediente și mai ieftine precum compuși de îngroșare, coloranți și aditivi. Pentru a distinge un ketchup real de unul fals uită-te la culoare: el ar trebui să fie roșu sau grena.

 

6. De ce au biscuiții mici găuri?

Găurile din biscuiți nu sunt simple elemente de design; ele asigură coacerea corectă a biscuiților, altfel ei nu ar mai fi atât de subțiri și crocanți. Primii biscuiți care au apărut în America aveau aceste orificii realizate manual și numărul lor era 13, același ca și numărul de state americane la acea vreme.

 

7. Unele alimente pot dispărea pentru totdeauna de pe planetă

Din cauza încălzirii globale și a altor factori negativi, unele alimente sunt pe punctul de a dispărea:

– anumite tipuri de mere care au nevoie de ierni foarte reci;

– avocado, din cauza faptului că a lor cultivare este neprofitabilă; pentru 1 kilogram din acest fruct, este nevoie de aproape 500 de litri de apă:

 

– bananele au fost afectate de o boală fungică epidemică și ele au început să moară din ce în ce mai repede;

– mierea deoarece în ultimii ani, numărul de roiuri de albine a scăzut considerabil.

 

8. Jeleurile cu gust de fructe conțin aceeași ceară precum ceara pentru mașini

În afară de gelatină, coloranți și alte ingrediente, jeleurile de fructe conțin și un anumit tip de ceară care se extrage din frunzele palmierilor. Aceeași ceară este folosită și pentru automobile, pentru mobilă și chiar în industria frumuseții.

loading...

Add comment

%d bloggers like this: