Radio Simplu

7 modalități pentru a-ți măsura nivelul inteligenței

Inteligența emoțională,măsură căreia i se spune EQ este adesea comparată cu coeficientul nostru de inteligență sau IQ. Dar care este diferența? IQ-ul măsoară abilitatea de a raționa a unei persoane în timp ce EQ măsoară cum o persoană își gestionează emoțiile.Ai întâlnit vreodată pe cineva care să aibă un intelect foarte dezvoltat,dar care să aibă probleme din punct de vedere emoțional?

Ești conștient de propria persoană
Potrivit lui Bradberry,faptul că ești conștient de sine este capacitatea ta de a percepe cu acuratețe emoțiile și de a rămâne conștient de ele așa cum se  întâmplă.Această conștiință proprie este importantă pentru tine,pentru a fi capabil să reacționezi rapid și să te calibrezi într-o anumită situație.

Ai auto-control
Cheia inteligenței emoționale este controlul propriilor emoții.Trebuie să fii capabil să acționezi și să reacționezi în funție de situație și nu de starea de moment pe care o ai.
Reacționând în funcție de starea pe care o ai îți poate aduce consecințe nu foarte plăcute.

Ești empatic
Am vorbit mai devreme despre conștiința de sine.Ei bine,fiind empatic,acest lucru duce conștiința cu un pas înainte.Fiind empatic înseamnă să fi conștient de emoțiile celorlalți.Faci acest lucru prin a asculta cu atenție și a fii mai conștient de semnalele non-verbale care ți se dau. Acest  lucru îți oferă posibilitatea de a  construi o relație mai strânsă cu ceilalți și acestia la rândul lor să aibă o mai bună legătură cu tine.

Gestionezi într-un mod eficient schimbările
Schimbarea este un lucru normal în viață.Cum reacționezi la schimbare este o măsură ce ține de EQ -ul tău și diferit poate de cel al prietenilor.Cel care este capabil să vadă schimbarea ,se adaptează la ea,îi ajută pe alții să se adapteze și creează un deznodământ pozitiv,va fi cel spre care alții se vor îndrepta atunci când vor mai apărea schimbări.Dacă ești un lider sau dorești să fii unul,această abilitate este indispensabilă.

Nu insista asupra trecutului
Dacă îți dorești succesul ,vei avea și unele eșecuri.Aceasta este o parte din prețul succesului. Inteligența ta emoțională și viitorul succes vor fi măsurate prin prisma modului în care reacționezi la eșecuri.Rămâi blocat în această etichetă de a fi o dezamăgire sau te ridici din cenușa acestui eșec fiind o persoană mai încrezătoare și mai inteligentă?

Tu îți controlezi gândurile
O cercetare amplă a fost făcută pentru a arăta că într-adevăr vorbim cu noi înșine.Cum vorbim cu noi înșine,este o măsură a inteligenței noastre emoționale.Cum este discuția cu tine însuți?Te mustri sau te descurajezi sau pastrezi o atitudine pozitivă și spui cuvinte care te vor ghida într-o direcție pozitivă?

O parte din succesul tău va veni datorită lucrurile pe care ți le spui în fiecare zi.Fă-ți timp pentru a gestiona felul în care gândesti,și din moment ce oricum vei vorbi cu tine,de ce să nu faci ca aceste cuvinte să te inspire.

Acorzi atenție
În 1997,fraza Weapons din Mass distraction a fost considerată un standard de către filmul de comedie cu același nume.Astăzi,armele de distrugere în masă vin în mai multe forme,inclusiv texte,e-mailuri și mass-media.Cum gestionezi aceste distrageri?Ești în măsură să te concentrezi pentru o perioadă mai lungă de timp,fără a fi tentat să te uiți la telefon sau să îți verifici e-mailuri?

Cât de eficient ești în a acorda atenție  este un factor care determină inteligența ta emoțională și cantitatea pe care o poți dobândi de-a lungul fiecărei zile.Cei cu un EQ mai mare ,realizează mai mult prin a nu permite distragerilor să le afecteze concentrarea.

Concluzie
Ați învățat ce este inteligența emoțională ,cum este măsurată și de ce este importanta pentru succesul dumneavoastă.Indiferent dacă sunteți nou în ceea ce privește studiul inteligenței emoționale sau sunteți un veteran,toți avem abilitatea și posibilitatea de a contiua să ne dezvoltăm EQ-ul.Sper să iei aceste sfaturi și să le aplici în propria-ți viață.

loading...

Add comment

%d bloggers like this: