Radio Simplu

Dacă limba ta arată în felul acesta, este posibil să ai probleme

Nu este tocmai plăcut să îți arăți limba în public, dar este important să o verifici din când în când în fața oglinzii. Vei știi că limba ta este sănătoasă dacă are un aspect curat și o culoare cât mai rozalie. Nu îți face griji în privința papilelor sau a micilor denivelări care îi conferă limbii tale o textură nu foarte netedă deoarece este cât se poate de normal. Cu toate astea, dacă observi una dintre simptomele de mai jos, s-ar putea să vrei să te documentezi mai mult cu privire la aceste lucruri.

Ține minte că acestea sunt doar sugestii. O verificare proprie, la tine acasă, este doar începutul, iar dacă după asta vei avea nelămuriri cu privire la vreo anormalitate pe care o vezi, cel mai bine ar fi să vizitezi cabinetul unui medic profesionist pentru a învăța cum să tratezi afecțiunea pe care o ai. În timp ce unele probleme pot fi rezolvate în mod simplu prin îmbunătățirea igienei orale, altele sunt  mai severe și mai greu de soluționat.

Iată cum trebuie să arate o limbă sănătoasă:

Limba ta este indicator puternic nu doar al sănătății tale orale dar și a sănătății întregului tău corp. Atunci când deschizi gura, ar trebuii să vezi o limbă de culoarea roz, acoperită de mici papile. Asociația Dentară Americană recomandă să îți periezi dinții timp de două minute, de două ori pe zi. Nu uita să îți periezi și limba, de asemenea.

S-ar putea să vezi puncte albe sau poate că limba ta este complet albă. Dacă este adevărat, nu te panica. Este posibil să fie doar un cumul de bacterii, pe care îl poți schimba prin îmbunătățirea rutinei tale de igienă dentară. Cu toate astea, dacă această decolorare pare să persiste sau dacă devine dureroasă, mergi la doctor. Este posibil să ai o infecție, sau poate o candidoză orală a cărei severitate poate depinde de sistemul tău imunitar. În cazuri foarte rare, o limbă albă poate fi un semn al cancerului.

Ai auzit vreodată de limba geometrică? Aceasta este o condiție în care limba începe să arate precum o hartă cu borduri albe și galbene. Cauza exactă nu este cunoscută, dar pot fi conectate cu psoriazisul sau o varietate de alți factori. Din fericire, aceste forme de pe limbă nu sunt nocive și nu au nici o legătură cu infecțiile sau cancerul

O limbă roșie poate însemna următoarele: Dacă observi că limba ta este roșie și imflamată, acestea pot fi cauzate de o serie de factori precum consumul de condimente, alimente acide sau o mică mușcătură accidentală. Poate indica și un deficit de vitamine ( dacă nu consumi  suficient acid folic și vitamina B-12, asta poate duce la o limbă roșie).

O senzație de inflamație poate fi întâlnită la femeile care se află în postmenopauză sau la acele persoane care folosesc un tip greșit de pastă de dinți.

Dacă limba ta are niște denivelări sau crăpături anormale care se mențin pentru mai mult de 6 săptămâni, contactează un doctor. Posibilele cauze includ infecțiile, inflamațiile sau cancerul. Depinzând de ce se întâmplă, este posibil să fie nevoie să iei un antibiotic și să folosești o apă de gură antiseptică.

Pe cât de alarmant pare, o limbă maro spre negru nu este atât de înspăimântătoare pe cât pare. În multe cazuri, este un semn al unei igiene orale sărace pe care o poți îmbunătăți prin consumul ridicat de apă și periajul dinților și al limbii în mod regulat. Dacă fumezi, consumi multă cafea și ceai, iei un tratament medicamentos care conține bismut sau faci chimioterapie, este foarte normal să vezi această decolorare pe limba ta.

 

Redactia

Add comment