Radio Simplu

Cum se coc rosiile pe care le mancam zilnic

Roșiile sunt preferatele noastre atunci când vine sezonul lor și le folosim cu orice ocazie. Ca atare, în salate proaspete, alatură de preparate din carne și mai ales cu brânză. Roșiile sunt potrivite cu orice, oricând.

Dar care este situația în sezonul rece atunci când nu putem să folosim roșiile din borcan și suntem nevoiți să apelăm la varianta roșiilor aduse din alte țări?

Chiar dacă știm cu siguranță că acestea nu au aproape niciun gust și că mai sunt și foarte tari de cele mai multe ori, noi totuși le mai cumpărăm. Acest lucru se întâmplă din cauza culorilor lor foarte apetisante.

Dar cum se face că roșiile arată atât de bine când acestea nu au nici pic din gustul lor specific și nici zeama care le face cu adevărat bune de mâncat?

Desigur este vorba despre vopsirea lor artificială. În acest scop, pentru ca roșiile să arate cât mai bine și să nu ne dea nimic rău de bănuit și mai ales pentru ca să nu lase urme se folosesc unele dintre cele mai sofisticate tehnologii.

Roșiile pe care le vedem noi pe rafturile supermarketurilor nu cresc absolut deloc așa cum ne imaginăm noi. Serele în care roșiile prin viață arată ca în niște filme ale viitorului.

Fructele care ajung în România nu au gust pentru că sunt supuse unor procese foarte agresive care nu le dau voie să formeze gustul clasic de roșie pentru că deja trebuie puse în lăzi și trimise spre vânzare.

Roșiile care ajung la noi din alte țări sunt crescute pe o suprafață cu foarte multă apă, este ca un fel de cultură hidroponică. Este o tehnologie pe care o putem vedea doar în filmele despre tehnologiile din viitor.

Rădăcinile fructului sunt ținute în apă iar la suprafață acestea sunt stropite constant cu toate substanțele și elementele chimice și nutrienții de care au nevoie roșiile ca să se dezvolte cât mai repede.

Tot procesul este înregistrat și supravegheat cu ajutorul calculatoarelor care înregistrează orice lucru li se întâmplă plantelor. Iar aceste intervenții nu sunt chiar atât de rele.

Roșiile capătă gustul lor specific doar atunci când sunt lăsate să se scalde în razele soarelui. În acest fel ele își sintetizează și cantitatea de zahăr pe care o conțin.

Și abia în aceste condiții și după aceste procese roșiile au culoarea și gustul și textura aceea naturală. Altfel, avem parte de ceva făcut la viteză mare, fără niciun beneficiu pentru sănătatea noastră .