Radio Simplu

Ce întrebuințare are fiecare tip de miere

Tip de miere – Medicii ne recomandă ca, dacă ne dorim să folosim mierea pentru a trata diverse afecțiuni, să ne documentăm mai mult și să aflăm ce tip de miere ni se potrivește, pentru afecțiunea noastră.

Cum există mai multe tipuri de miere și utilizarea ei este diversificată, haide să aflăm împreună ce îți trebuie!

Mierea polifloră

Este tipul de miere care ajută la îmbunătățirea tuturor funcțiilor organismului, deoarece adună proprietățile a sute de plante. Mierea polifloră are proprietăți antiinflamatoare, antimicrobiene, antialergenice și calmante.

Mierea de tei

Este tipul de miere cu un efect calmant, tratează tusea și te scapă de insomnie. O poți folosi pentru a trata gripa, inflamațiile intestinului și vezicii urinare.

Mierea de salcâm

Este foarte bună pentru a trata tusea și este un bun remediu antiseptic.

Mierea de hrișcă

Această miere are o aromă și un gust specific, este de culoare galben închis, cu nuanțe de roșu.

Este excelentă pentru întărirea mușchilor cardiaci, în profilaxia și tratamentul ischemiei, stenocardiei și a altor probleme de inimă.

Mierea de mentă

Dacă nu ai auzit de ea, are acțiune analgezică, antispastică, îmbunătățește digestia, se recomandă și în cazul dischineziei vizicii biliare și a tractului gastro-intestinal.

Mierea de trifoi alb

Ajută la lichefierea sângelui, sporește circulația sangvină și elimină inflamațiile organelor interne.

Folosita de milenii in ajutorul sanatatii si frumusetii, mierea este un adevarat remediu naturist cu nenumarate calitati nutritionale.

Fie ca-ti place sa o mananci la micul dejun, fie ca o folosesti pe post de indulcitor, mierea contine o serie de substante benefice pentru organism.

Iata 10 beneficii uimitoare ale mierii de albine:

1. Este cel mai rapid si puternic energizant natural cunoscut

Mierea ne ajuta sa avem un tonus bun si ne incarca cu energie datorita faptului ca vitaminele si mineralele pe care le contine sunt extrem de usor de asimilat de catre organism.

Cele mai importante substante minerale pe care le contine mierea sunt: potasiul, magneziul, fosforul si calciul.

Vitaminele prezente in miere sunt vitamina C, A, D si K si cele din complexul B insa atat vitaminele cat si mineralele variaza in functie de nectarul folosit de albine si in functie de resursele solului pe care cresc plantele respective.

Acizii organici pe care ii contine mierea sunt: gluconic, fosforic, formic, lactic, citric. Acestia au un rol esential in buna functionare a metabolismului nostru.

Enzimele ca amilaza, lipaza sau catalazele intervin in procesele chimice ale materiei vii din organism. In functie de speciile de plante si a nectarului colectat, mierea are diferite principii active.
2. Un puternic antibiotic natural

Mierea nefiltrata contine si o substanta extrem de puternic, propolis, denumita si penicilina din miere. Propolisul este o substanta cu proprietati antibacteriene, antivirale si antifungice.

Mierea poate fi astfel folosita cu succes in tratarea infectiilor cu virusi, printre care si streptococul auriu si E.coli.

3. Stimuleaza digestia si metabolismul

Mierea nu irita mucoasa aparatului digestiv, influentand benefic flora intestinala. Ea favorizeaza tranzitul intestinal, ajutand la eliminarea prompta a toxinelor din organism.

4. Ajuta la mentinerea echilibrului endocrin

Mierea contribuie la reglarea activitatii principalelor glande din corp producatoare de hormoni.
5. Cel mai sanatos indulcitor natural

Mierea este un indulcitor natural si sanatos, care nu are efectele nocive ale zaharului.

6. Trateaza ulcerul

Mierea neprocesata ajuta digestia si stimuleaza dezvoltarea de bacterii benefice. Contine probiotice, bifido bacterii si lactobacili care previn deranjamentele stomacale.

Consumul zilnic de miere neprocesata previne ulcerele gastrice, deoarece contine bacterii care lupta impotriva bacteriilor Helicobacter pilori care cauzeaza aceasta afectiune.
7. Proprietati antiinflamatorii

Proprietatile antiinflamatorii ale mierii sunt utile si in tratamentele cosmetice, calmand iritatiile pielii. Este utila in tratamentul psoriazisului, al eczemelor sau al dermatitelor seboreice ale scalpului.

8. Mentine sanatatea femeilor gravide si a sugarilor

Consumul de miere asigura femeii gravide si fatului sanatatea fizica si psihica, iar sugarilor si copiilor de orice varsta, o mai buna rezistenta in fata bolilor. Pentru sugari se foloseste ca indulcitor adaugat in lapte sau ceaiuri, administrandu-se in doze sporite pornind de la un varf de lingurita.

9. Previne aparitia cancerului

Mierea contine flavonoide care reduc riscul aparitiei cancerului insa efectele sale nu au fost inca dovedite in mod clinic asupra tuturor tipurilor de cancer.

10. Intarzie aparitia menopauzei

Consuma zilnic miere, legume si fructe crude si vei stimula astfel activitatea ovarelor si intarziind aparitia menopauzei cu pana la zece ani.

Tipuri de miere

Exista foarte multe tipuri de miere, unele monoflore adica produse dintr-un singur fel de flori (de salcam, de tei, rapita, floarea-soarelui etc.), altele produse din zonele deluroase sau submontane cu multe flori (miere poliflora) sau mierea de mana, obtinuta de pe frunzele de fag, de frasin si de stejar.
Atentie!

Mierea perfect clara este de cele mai multe ori supusa unor procese de ultrafiltrare si pasteurizate, care implica incalzirea la temperaturi ridicate. Aceste procedee elimina de cele mai multe ori substantele nutritive, cu efecte de vindecare, pe care mierea le contine.

Chiar si mierea etichetata ca fiind organica nu garanteaza faptul ca aceasta este pura. Pentru a verifica acest lucru, mierea trebuie sa aiba o culoare si consistenta laptoasa, iar pe fundul borcanului trebuie sa existe reziduuri de polen.

Mierea pura se poate cristaliza in timp, insa acest lucru nu inseamna ca nu mai poate fi consumata. Pentru a consuma mierea cristalizata, borcanul trebuie incalzit la bain-marie timp de 15 minute.