Radio Simplu

Budinca din branza cu stafide este un desert gingas si sanatos

Se prepara incredibil de simplu si rapid, dar este delicioasa, moale si fina. Budinca nu contine faina si zahar, este sanatoasa, ideala pentru toata familia. Untul topit ofera budincii un gust aromat si delicat.

Preparati acest deliciu la micul dejun si savurati-l cu smantana.

Ingrediente: 280 g de branza de vaci, 4 linguri de lapte, 4 lingurite de stafide, 1 ou, 4 lingurite de gris, 4 lingurite de unt, 1 priza de sare, zahar (la dorinta), smantana (la dorinta, pentru servire).

Mod de preparare: Taiati stafidele in jumatate, apoi spalati-le bine, turnati deasupra apa si puneti-le la foc. Dupa ce vor incepe sa fiarba, fierbeti-le timp de aproximativ 5 minute. Scurgeti apa din stafide si lasati-le sa se raceasca.

Bateti oul spuma (la dorinta puteti adauga zahar). Turnati laptele, presarati sarea si grisul si bateti ingredientele.

Puneti branza (daca este granulata sau uscata, atunci treceti-o prin sita). Amestecati bine si adaugati stafidele.

Puneti untul intr-o forma mica si puneti-o in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Puneti jumatate din untul topit intr-un bol.

Ungeti partile laterale ale formei cu untul ramas. Asezati masa de branza si nivelati-o cu lingura. Turnati deasupra untul din bol.

Coaceti budinca timp de 30 de minute, apoi lasati-o sa se raceasca la temperatura camerei.

Multe gospodine îşi amintesc de aceste fructe dulci doar de sărbători, când le folosesc la cozonaci însă, deşi au o utilitate aparent banală, cu aspect bătrânicios şi o textură uscată, stafidele sunt o alternativă sănătoasă, plină de beneficii pentru întregul organism şi pot fi consumate şi ca atare, în locul bomboanelor sau dulciurilor pline de zahăr şi aditivi extrem de nocivi.

Stafidele au efecte pozitive nu doar în problemele de natură gastrointestinală sau în constipaţie. Să descoperim 10 motive pentru care este bine să introducem stafidele cât mai des în regimul alimentar:

1. Bune pentru digestie

Stafidele consumate zilnic sunt un adevărat “pansament” pentru stomac, deoarece acestea conţin o cantitate mare de fibre şi ajută la reglarea tranzitului intestinal. Prin urmare, stafidele au uşor efect laxativ şi previn constipaţia, dar ajută şi la eliminarea mai rapidă a toxinelor din corp.

2. Reduc aciditatea

Stafidele sunt resurse importante de potasiu şi magneziu, elemente care ajută la reducerea acidităţii gastrice şi a eliminării toxinelor din orgasnism, prevenindu-se astfel riscul de boli precum artrita, guta, pietrele la rinichi sau bolile cardiace.

3. Ameliorează simptomele anemiei

Conţinutul bogat de fier şi complexul de vitamina B pe care îl conţin stafidele ajută la ameliorarea anemiei, iar cuprul stimulează producerea de celule roşii din sânge, celule cu rol extrem de important, şi anume cel de a transporta oxigenul către ţesuturi.

4. Au efect anticancerigen

Un antioxidant numit catehină prezent în stafide ajută la protejarea împotriva acţiunii nocive a radicalilor liberi, care pot provoca tumori şi cancer de colon.

5. Tratează infecţiile

Stafidele deţin fitonutrienţi polifenolici, cunoscuţi ca şi antioxidanţi cu efect antiinflamator. De asemenea, aceştia au proprietăţi antibacteriene şi ajută la reducerea febrei şi distrugerea bacteriilor şi virusurilor, astfel încât ne protejează de răceli sau alte viroze respiratorii, prin întărirea sistemului imunitar.

6. Măresc libidoul

Consumul de stafide este indicat şi pentru viaţa amoroasă. Aceste fructe conţin un aminoacid numit arginină, care are potenţial de mărire a libidoului şi care sporeşte senzaţia de excitare.

Este indicat consumul mai ales pentru bărbaţi, în tratamentul disfuncţiilor erectile, dar şi ca energizant.

Există chiar şi o practică straveche, precum cea din India, unde mirilor le este oferită o cană cu lapte, stafide şi şofran în noaptea nunţii, pentru ca aceasta să fie una…de neuitat pentru ambii parteneri.