Radio Simplu

Așa arătau primele versiuni ale tehnologiei moderne – roboții erau de necrezut!

Tehnologia se dezvoltă rapid în zilele noastre, iar dacă privim prototipurile sau versiunile unor obiecte de zi cu zi care existau acum 100 de ani, ne va fi greu să ne credem ochilor. Aceste modele pot părea nesofisticate, amuzante sau ciudate, dar au pregătit calea viitoarelor tehnologii.

 

1. Costumul de baie

Deși așa cum se arată în frescele antice, femeile din băile grecești și romane purtau costume de tip bikini, doamnele din secolele XVIII-XIX în Anglia purtau halate cu mâneci lungi, precum și ciorapi pentru înot pentru a rămâne modeste și a-și menține pielea albă.

În zilele noastre, costumele de baie nu numai că sunt foarte mici, dar și mai funcționale. În 2006, designerul din New York, Andrew Schneider a introdus un bikini solar cu benzi fotovoltaice atașate. Acest bikini se presupune că poate încărca telefonul când termini de înotat.

 

2. Mouse-ul pentru computer

Primul mouse pentru computer a fost inventat de Douglas Engelbart în anii 1960 și a fost numit „Indicator de poziție X-Y pentru un sistem de afișare”. Mouse-ul a fost dreptunghiular și făcut din lemn.

Mouse-ul modern de jocuri, cum ar fi R.A.T.7, este bazat pe metal, conectat prin USB și reglabil în lungime și greutate pentru a se potrivi aderenței.

 

3. Căruciorul pentru bebeluși

Primul cărucior pentru copii a fost inventat în 1733 de William Kent; fusese conceput pentru a fi tras de o capră, de câine sau de un cal în miniatură.

În secolul al XIX-lea, Charles Burton a creat primul cărucior ușor de recunoscut, cu un design cu împingere în trei roți, denumit „perambulator.”

Cărucioarele au devenit rapid un articol de lux, bogat în ornamente care a fost personalizat pentru aristocrații bogați.

 

4. Aspiratorul

Unul dintre primele aspiratoare, introdus de Hubert Cecil Booth în 1901, a fost numit Puffing Billy. Era alimentat de un motor cu ulei și necesita o căruță trasă de cai pentru transport.

În 1906, Siemens a început să vândă așa-numitele pompe de eliminare a prafului care aveau motoare de un cal putere și cântăreau 300 de kilograme.

Aspiratoarele moderne sunt dispozitive de curățare inteligente robotice care pot fi controlate chiar și cu un smartphone.

 

5. Ochelarii pentru realitate virtuală

Prototipul ochelarilor moderni de realitate virtuală a fost realizat încă din 1963 de către Hugo Gernsback. Acești „tele-ochelari” cântăreau aproximativ 140 de grame și erau construiți în jurul unor tuburi catodice mici care funcționau cu baterii mici de putere scăzută.

Ochelarii aveau un ecran separat pentru fiecare ochi și puteau afișa imagini stereoscopice. Din nefericire, această invenție nu a reușit să fie produsă pe scară largă.

 

6. Roboții

Deși Robert Robot nu a fost prima jucărie robot din lume, el a fost primul care a devenit faimos. Avea o telecomandă cu cablu și putea să vorbească și să-și lumineze ochii și toate acestea încă din 1950. În zilele noastre, colecționarii sunt gata să plătească de la $200 și până la $1200 pentru un Robert Robot clasic.

 

7. Motocicletele

În secolul al XIX-lea, oamenii de știință și inventatorii au realizat că două invenții recente, bicicletele și motoarele cu abur ar putea fi combinate. În 1867, inventatorul american Sylvester Howard Roper a introdus un „velociped” cu doi cilindri cu aburi.

Mai târziu, în 1885, motorul cu aburi a fost schimbat în cel cu gaz, iar în prezent, peste 200 de milioane de motociclete sunt folosite în întreaga lume.

Add comment