Radio Simplu

Aceasta este cartea care a prezis scufundarea Titanicului cu 14 ani înainte ca nenorocirea să se întâmple

Cu 14 ani înainte ca voiajul fatidic să aibă loc, un scriitor puțin cunoscut dintr-un mic oraș a prezis acest lucru.

Era o noapte liniștită și răcoroasă de aprilie; cel mai mare vas care navigase vreodată, cu o lungime de 269 metri, o lățime de 28 de metri și o greutate de 46 328 de tone care a fost declarată de nescufundat a fost văzut pornind în călătorie alături de 2 500 de pasageri. Deodată, nava a lovit un iceberg, s-a scufundat rapid și din cauza numărului mic de bărci de salvare, foarte mulți pasageri au murit.

Povestea pare foarte cunoscută oricui care a auzit de Titani până acum. Totuși, poveste descrisă mai sus nu este chiar descrierea a ceea ce s-a întâmplat Titanicului. Ea este de fapt acțiunea pe care cartea „Futility” aprezentat-o, cu 14 ani înainte ca nava Titanic să existe.

 

Povestea scrisă de către un autor pe nume Morgan Robertson a descris în cele mai mici detalii soarta Titanicului și toate presupunerile legate de el. Povestea ar putea fii exact repovestirea călătoriei Titanicului, asta dacă ea nu ar data cu 14 ani în urmă, lucru ce face ca toată istorisirea și întâmplarea să fie mai bizare.

Similitudinile dintre Titanic și „Titan”, nava descrisă în carte, merg mult mai departe decât conexiunile legate de nume și de iceberg. Dimensiunile celor două nave erau aproape identice, astfel: lungimea Titanului 800 de picioare, a Titanicului 882, viteza cu care s-a lovit iceberg-ul 25 de noduri în ambele cazuri, numărul de pasageri 2 500, respectiv 2 200. Ambele nave erau proprietate britanică, au pornit în jurul miezului nopții, ambele s-au scufundat în nordul Oceanului Atlantic la exact 400 de mile nautice de Newfoundland; ambele duceau lipsă de bărci de salvare, 24 pe Titan, 20 pe Titanic.

 

Deși există și anumite deosebiri, ele sunt mărunte și aproape de neluat în seamă. După tragedia Titanicului, Robertson a fost acuzat că este un clarvăzător din cauza similitudinilor incredibile dintre munca lui și viața reală. În fond, apropierea atât de mare față de realitate a unei opere literare este aproape imposibilă, ținând cont de faptul că s-a scris în trecut.

Există aproximativ 41,1 milioane de mile pătrate în Oceanul Atlantic din care orice navă „poate alege” unde să se scufunde și există numeroase alte motive din cauza cărora asta să se întâmple.

 

Totuși, el a atribuit similitudinile cunoștințelor sale vaste în ale construirii de nave și cercetărilor maritime pe care le făcea, lucru care dacă este analizat în perspectivă are destul de multă logică.

 

La sfârșitul anilor 1800 și începutul anilor 1900, navele comerciale reprezentau un mod convenabil de transport, precum și unul dintre cele mai populare. Companiile precum „White Star Line” își promovau navele ca fiind hoteluri plutitoare de 5 stele și promiteau tot luxul și confortul necesar chiar și la ajungerea la destinație.

Robertson fusese fiul unui căpitan de navă și a crescut ajutându-l până când a devenit matelot pe o navă comercială. Nu este o surpriză faptul că inspirația lui a provenit din numeroasele povești pe care le-a auzit pe navă și din cercetările lui.

 

Ruta pe care Titanul a urmat-o poate fi de asemenea ușor explicată, aceasta era cea mai rapidă și mai ușoară din Marea Britanie către New York; astfel, nu este o surpriză că atât Titanul cât și Titanicul au ales-o.

Similitudinile dintre cele două nave au stârnit numeroase controverse și teorii conspiraționiste pe parcursul anilor. Unii adepți ai acestor teorii consideră că nava a fost scufundată intenționat pentru a evita crearea Băncii Federale de Rezervă. Alții cred că nava a fost blestemată din cauză că acea companie nu își boteza navele așa cum ar fi trebuit.

 

Chiar dacă teoriile conspiraționiste nu pot fi dovedite, este imposibil să nu ții cont de atât de multe asemănări între Titan și Titanic și să nu te întrebi cum ar fi putut Robertson să prezică totul cu așa multe detalii impresionante.

Add comment