Radio Simplu

8 lucruri de zi cu zi care au fost inventate cu un cu totul alt scop decât ne-am imagina

Suntem obișnuiți să gândim că totul are un scop anume bine definit. Cu toate acestea, multe lucruri pe care le folosim în fiecare zi au fost folosite la un moment dat destul de diferit.

 

1. Coca Cola

Farmacistul John Pemberton, veteran al războiului civil american, a făcut o combinație de nuci și frunze de coca. El le-a recomandat soldaților care luau morfină pentru răni să-și trateze sistemul nervos.

Mai târziu, a făcut o afacere cu o băutură răcoritoare, dar și-a vândut toate acțiunile. Noii proprietari au început să producă Coca-Cola cu frunze de coca curățate de cocaină.

 

2. Rochia neagră

Până în anii 1920, hainele negre erau în mod obișnuit purtate ca un simbol al doliului timp de cel puțin 2 ani. Apoi, în 1926, Coco Chanel a creat faimoasa rochie neagră, numită „Ford’s Chanel” de Vogue, în memoria iubitei ei. La început, a fost remarcat de divele de filme, iar apoi rochia a devenit populară la nivel mondial.

 

3. Karaoke

Daisuke Inoue, muzician rock japonez, a cântat pentru vizitatorii unei cafenele care doreau să cânte între melodiile formației. Într-o seară nu a putut să ajungă acolo, așa că le-a dat colegilor o înregistrare pe bandă cu partea sa.

Apoi, în 1971, el a inventat o mașină care a redat muzică fără voce, astfel că muzicienii se relaxau în timp ce publicul se bucura cântându-le melodiile.

 

4. Banda de alergat

Prototipul benzii moderne de alergat a fost creat de Sir William Cubitt în 1818 pentru a face ceva cu prizonieri inutili, folosind puterea lor musculara pentru a măcina cereale. Prizonierii se țineau de o balustradă orizontală și mergeau pe un fel de scară nesfârșită.

 

5. Bilețelele „post-it”

Dr. Spencer Silver era în curs de inventare a unui adeziv de durată, dar adezivul rezultat nu era suficient de puternic și obiectele se dezlipeau cu ușurință. Apoi, colegul său, Arthur Fry, a propus utilizarea acestui adeziv pentru a-și prinde semnele de carte în cartea sa de imnuri.

În curând, în magazine au apărut post-it-uri care sunt încă folosite în întreaga lume.

 

6. Pantofii cu toc

În Egiptul Antic, tocurile înalte erau un semn al statutului de înalți oficiali care purtau încălțăminte cu toc înalt la ritualuri religioase. Aceasta a inclus atât bărbații, cât și femeile.

Astfel de pantofi au fost de asemenea favorizați de măcelari pentru a evita mersul în sânge, în timp ce călăreții persani au folosit tocuri înalte pentru a se menține stabili în momentul în care trăgeau cu arcurile lor.

În Europa medievală, tocurile înalte erau un privilegiu al aristocrației, devenind mai populară mai târziu. În cele din urmă, în secolul al XX-lea, au fost inventați celebrii pantofi cu toc.

 

7. Pernele

În Mesopotamia, pernele erau un atribut al oamenilor bogați, în timp ce tetierele erau folosite pentru a ține gândacii și insectele departe de părul și fețele oamenilor. În China antică se credea că pernele moi erau inutile, în timp ce tetierele din bambus, jad, porțelan, lemn sau bronz ofereau putere și protecție față de demoni.

 

8. Pliculețele de ceai

În 1904, Thomas Sullivan, un importator de ceai și cafea din New York, a decis să vândă ceai cu mai mult stil prin turnarea sa în pungi de mătase. Clienții săi au găsit noutatea atrăgătoare, dar dintr-un alt motiv: s-a dovedit a fi mai convenabil să bea ceaiul chiar în pliculețe.

Add comment