Radio Simplu

7 alimente toxice care îți pot afecta sănătatea mai mult decât ai crede – ultimul aliment este consumat de toții românii

Adesea considerăm că legumele crude, semințele și fructele de mare sunt cele mai sănătoase opțiuni deoarece acestea conțin grămezi de vitamine și acid gras omega-3. Ceea ce nu știm este că unele dintre aceste alimente conțin de asemenea toxine care pot fi potențial letale.

 

1. Fasolea

Fasolea boabe conține o toxină dăunătoare, lectină care trebuie îndepărtată prin gătire. Fasolea roșie și cea neagră este deosebit de toxică, dar și alte tipuri prezintă riscuri de intoxicație.

Veste proastă pentru cei care preferă gătitul încet: gătirea fasolii fără a o aduce la punctul de fierbere nu distruge toxinele.

Recomandăm fierberea acestora timp de cel puțin 10 minute deoarece boabele nefierte pot fi chiar mai toxice decât cele crude.

 

2. Fugu

Preparatele Fugu sunt unele dintre cele mai celebre și notorii din bucătăria japoneză. Peștele Fugu trebuie pregătit cu grijă pentru a elimina părțile toxice și pentru a evita contaminarea cărnii.

Prin urmare, bucătarii trebuie să petreacă trei ani de formare și trebuie să obțină o licență specială care să le permită să gătească acest pește.

 

3. Rubarba

Deși rubarba este adesea vândută cu frunze, tulpinile sale sunt singurele părți comestibile. Odată, în timpul primului război mondial, frunzele au fost greșit recomandate ca sursă de hrană în Marea Britanie, ceea ce a dus la otrăvirea oamenilor.

Gătirea frunzelor cu bicarbonat de sodiu le poate face chiar mai otrăvitoare prin pornirea reacției dintre compuși.

 

4. Alimentele mucegăite

Mucegaiul este de obicei vizibil, dar toxinele produse de el și de alte ciuperci – micotoxine – sunt invizibile și pot pătrunde în alimente. Deci, ar fi mai bine să nu tai bucata mucegăită, ci să arunci tot produsul.

Brânzeturile speciale, cum ar fi brie sau cea albastră daneză sunt sigure pentru a le mânca deoarece mucegaiul a fost introdus în mod intenționat. Cu toate acestea, dacă mucegaiul crește pe brânză, unde nu se presupune că ar trebui să fie, nu ar trebuie să o mănânci.

 

5. Ciupercile

Culesul ciupercilor este cunoscut sub numele de vânătoare de ciuperci, dar trebuie să știi că nu există nicio trăsătură unică prin care să fie identificate toate ciupercile toxice și niciuna prin care să se poată identifica toate ciupercile comestibile.

În plus, din cauza tendințelor ciupercilor de a absorbi metalele grele, inclusiv cele care sunt radioactive, ciupercile europene pot până în prezent să includă toxine din cauza dezastrului de la Cernobîl din 1986.

 

6. Migdale

Varietățile soiurilor de semințe conțin cantități mai mari de cianură decât migdalele dulci. Extractul de migdale amare a fost folosit o dată în medicamente, dar chiar și în doze mici efectele sunt severe sau letale, în special la copii; cianura trebuie eliminată înainte de consum.

 

7. Cartofii

Nu te panica; în general, cartofii sunt legume complet sigure, dar dacă lași cartofii în condiții umede sau luminoase sau îi lași să stea prea mult timp, vor începe să înmugurească.

Acești germeni conțin compuși toxici cunoscuți sub numele de glicoalcaloizi. Chiar dacă tăiați tuberculii, ar trebui să aruncați tot cartoful deoarece otrava poate fi în el dacă trece prea mult timp.

Add comment