Radio Simplu

6 reguli de etichetă din Japonia din cauza cărora am înnebuni cu toții

Japonia este o țară în care eticheta este incredibil de complexă. S-ar părea că japonezii fac în zadar din acțiuni simple adevărate ceremonii, dar aici cu siguranță nimeni nu va rămâne ofensat.

1. În lift
Se pare că există și reguli informale, dar clare: dacă ești primul care intră într-un lift gol, ești automat căpitanul liftului și locul tău e lângă butoane. Tu ești cel care ține butonul până când toată lumea intră în lift. Și așa mai departe la fiecare etaj. Și pleci ultimul. Și trebuie să faci totul foarte repede. Dacă ești un turist în Japonia cel mai bine e să nu intri primul într-un lift.

2. În metrou
În metrou totul este strict: să vorbești „în direct” și la telefon în mașină este indecent, de asemenea să examinezi pe alții, bineînțeles este la fel de nepoliticos. Acordarea locului persoanelor în vârstă nu este acceptată, chiar dacă abia se țin pe picioarele lor. La ei, persoanele cu dizabilități și femeile însărcinate, au locuri speciale marcate cu o pictogramă. Și aceste locuri nu pot fi ocupate deloc, dacă nu aparții acestor categorii.

3. Atingerile
În Japonia, chiar și o privire direct în ochi este indecentă, ce să mai spunem despre atingeri. În această țară nu există atât de multe locuri, astfel încât fiecare persoană  respectă spațiul privat al celuilalt. Deci, dacă te duci în Japonia, nu atinge oamenii. Nici sărutul în spațiile publice nu este acceptat. Până în 145 acesta era considerat chiar o încălcare gravă.

4. Alcoolul
Întreaga ierarhie socială se rupe atunci când bea japonez, și o fac cu înverșunare, furios. Profesorul local bea cu studenții, apoi ei îl duc acasă. Un funcționar exemplar care claborează impecabil cu un partener de afaceri în timpul zilei poate bea într-un karaoke cu acesta și nu este nicio problemă dacă îi murdărește costumul cu vomă. Acest lucru este normal.

5. Banii
Cu bani japonezii au o relație ciudată – ei sunt, din anumite motive, jenați să îi arate în public, astfel încât plicurile pentru bani, decorate în mod tradițional, sunt foarte apreciate. Și dacă nu ai un astfel de plic, va trebui să dai banii, înfășurați într-o bucată de hârtie. Înainte de casieriile din supermarketuri, acest lucru nu se întâmplă, desigur, dar nici acolo nu este ușor: nu poți da casierului banii, ci doar îi poți pune pe tavă. Și toate  acestea de dragul protecției spațiului personal.

6. Poziția
Aceeași poza cu picioarele ascunse sub corp se numește „seiza”, iar japonezii stau pe podea numai așa. E o poziție confortabilă, ca într-un fotoliu, dar europenii nu sunt obișnuiți cu ea, picioarele lor amorțesc în câteva minute. Dacă ești turist sau o persoană în vârstă, vor fi cu siguranță indulgenți și nu vor spune nimic dacă îți  vei întinde picioarele. Dar pentru un japonez să ia o astfel de poziție – este ceva de neimaginat, foarte indecent.
Add comment