Radio Simplu

6 orașe din toată lumea în care oamenii deja trăiesc în viitor fără mașini, cu ușile descuiate, fără bani

Chiar dacă nu-ți vine să crezi acum, să știi că că există deja în care oamenii nu plătesc pentru servicii sau cumpărături cu bani, ci cu…zâmbete. Și nu vorbim despre orași pe pe Marte, ci de orașe la câteva ore distanță cu avionul.

1. Songdo, Coreea de Sud
Orașul este construit pe o insulă articială, la 60 de km de Seul. Oamenii stau în case inteligente unde fiecare aparat din casă poate fi dirijat de la distanță. Acești oameni au hărți speciale care îi ajută să-și deschidă fără chei toate ușile sau să plătească facturile. Dacă se pierde harta, atunci codul ei se blochează automat. Pe străzi sunt mii de senzori pe care-i poți găsi într-un centru special. S-a renunțat definitiv la automobile. Bicicletele acum sunt cele mai căutate.

2. Yinchuan, China
În 2013 orașul a fost ales pentru un experiement care să-l transforme în orașul viitorului. În loc de carduri pentru plăți, oamenii au carduri cu chipurilor lor care le permit să plătească orice. Produsele alimentare pot fi comandate prin diverse aplicații și preluate din camere speciale. Ghenele de gunoi funcționează pe baza energiei solare. În loc de funcționarii publicii există holograme uriașe, iar toate acctele fizice acum au devenit online. Consultarea medicilor s poate face pe un program special, fără cozi imense.

3. Fujisawa, Japonia
Este un oraș mic, dar foarte inteligent. Pe acoperișuri sunt instalate baterii solare. toate electrocasnice economisesc foarte multă energie. De exemplu, un televizor se stinge dacă în fața lui nu există cineva, iar o mașină de spălat decide singură de ce cantități e nevoie pentru spălare. Felinarele se aprind mai tare dacă trec oameni pe lângă ele. Oamenii de aici țin mult la hobby-uri de aceea există un centru în care oamenii se întâlnesc ca să vorbească despre ce le place.

4. Milton Keynes, Marea Britanie
Acest oraș are 50 de ani și a fost construit de la zero. Nu există un centru vechi. Toate zonele sunt foarte primitoare, de la zonele verzi până la locurile aglomerate. E interzis să construiești ceva care depășește înălțimea copacilor din acea zonă. În acest oraș sunt testate toate tehnologiile noi. Din acest motiv aici există deja transport fără șofer.

5. Singapore, Asia
Administrația orașului a implementat sistemul  Smart Nation. Prin tot orașul sunt instalate camere video și cetățenii au acces la informații în timp real. Programul este util pentru cei singuri. În cazul în care nu iese mult timp din casă se trimit semnale prin senzori.

6. Masdar, Emiratele Arabe
Este orașul eco. Sunt doar 300 de cetățeni. Toată lumea învață la Universitatea Tehnică. Se planifică terminarea orașului până în 2030.

Add comment