Radio Simplu

5 invenții ciudate care costă o groază de bani

Poate că vei fi surprins, dar multe lucruri simple au devenit adevărate lucrări de artă: o ceașcă din blană cu farfurie, un fier de călcat cu țepi, un pisoar. Cum să tratezi astfel de forme de creativitate – decizi chiar tu. Dar dacă aceste elemente sunt foarte apreciate de către experți și de public, atunci cu siguranță aici ceva nu este la fel de curat precum ar părea la prima vedere.

1. Micul dejun de blană
O cană, o farfurie și o lingură, acoperite cu blană adevărată, au adus faima unui pictor suprarealist din Elveția în 1936. Compoziția absurdă a devenit recunoscută de suprarealiști și dadaiști, pentru că combină simțul comun incompatibil cu realitatea și parcă sfidează realitatea.

2. Fotografia Rin II, Andreas Gursky
Este interesant faptul că toate detaliile – centrala electrică, instalațiile portuare și un om care se plimba cu câinele – au fost șterse digital. Dar chiar și prelucrarea nu a împiedicat ca munca lui Gursky să devină o capodoperă recunoscută și cea de-a doua dintre cele mai scumpe fotografii vândute din lume.

3. Conceptul despre spațiu, Lucio Fontana
De obicei, daunele strică iremediabil operele de artă, dar nu și în cazul lui Lucio Fontana. Acest artist s-a specializat în picturi cu tăieturi, multe dintre ele fiind mai târziu vândute la prețuri astronomice. Capodopera lui a fost vândută în 2012 la o licitație la Londra, pentru 1,5 milioane de dolari.

4. Pătratul negru, Kazimir Malevici
Deoarece vorbim despre picturi, ar fi nedrept să ignorăm faimosul „Pătrat Negru” a lui Malevici. Nu toată lumea știe despre acest lucru, dar există încă două pătrate de bază ale lucrării aceluiași artist: roșu și alb. Există și alte imagini din această serie: „Cercul Negru”, „Crucea Neagră” plus mai multe versiuni ale originalului, realizate de Kazimir Malevici însuși cu diferite texturi și culori.

5. Cadoul de Man Ray
Capodopera acestui obiect neobișnuit a fost sansa: artistul a planificat să-l prezinte la o galerie din Paris drept cadou proprietarului, dar în ultimul moment sa răzgândit și l-a făcut parte a expoziției sale. A devenit incredibil de popular, au fost făcute mai multe copii. Având în vedere că celelalte lucrări ale lui Man Ray au fost vândute pentru milioane de dolari, putem presupune că această lucrare ar fi fost apreciată la o sumă foarte mare.


 Add comment