Radio Simplu

5 exemple de etichetă japoneză care ne-ar scoate din minți

Japonia este celebră pentru regulile de etichetă foarte stricte pe care le respectă toți cetățenii care trăiesc acolo. Poate părea de prisos toată transformarea fiecărui obicei într-o ceremonie, dar se pare că Japonia nu se sustrage de la această regulă.

 

Diferența de cultură este și mai pregnantă dacă observăm obiceiurile diferite și cutumele pe care oamenii le respectă. Ni se pot părea lipsite de necesitate unele aspecte specifice Japoniei, însă trebuie să le respectăm la fel cum o facem și față de alte culturi.

 

Dacă te-am făcut curios deja, atunci ai face bine să îți arunci privirea peste lista de mai jos care conține câteva reguli de etichetă în ceea ce privește stilul de viață din Japonia. Poate ți se va părea ciudat, însă asta te va ajuta dacă vei ajunge să vizitezi această țară.

 

1. Adresarea 

Să li te adresezi pe nume oamenilor nu este suficient în Japonia. Și respectuosul titlu „-san” este doar vârful iceberg-ului. Există de fapt alte sufixe onorifice atunci când te adresezi oamenilor:

– „-kun” – o formulă onorifică mai scăzută decât neutrul „-san”; folosit în genera, „-kan” înseamnă „prieten”;

 

– „-chan” – un sufix diminutival folosit de obicei pentru copii, membri feminini ai familiei, iubiți și prieteni apropiați;

– „-sama” – cea mai respectuoasă versiune („domn”, „onorabil”); este folosit pentru a se referi la lorzi și la zeități; în ziua de azi este folosit uneori pentru a exprima sarcasmul;

 

– „-senpai” – pentru a te adresa colegilor mai în vârstă ai cuiva sau colegilor de clasă;

– „-kōhai” – opusul lui „-senpai”;

 

– „-sensei” – pentru a te adresa profesorilor, doctorilor, oamenilor de știință, politicienilor sau altor figuri autoritare;

– „-shi” – în scrierea formală.

 

2. Schimbul cărților de vizită

Acesta este un ritual întreg, iată ceea ce trebuie să faci:

 

– asigură-te că partea de sus a cărții de vizită este îndreptată spre interlocutor;

– oferă cartea de vizită cu ambele mâini;

 

– dacă rangul tău este mai scăzut decât cel al interlocutorului, atunci ține cartea de vizită mai jos decât o face el;

– dacă ți se oferă una, pune-o pe suportul special de pe birou și uită-te câteva secunde la ea;

 

– nu uita să te înclini;

– dacă nu ai un suport pentru cărțile de vizită, atunci acesta este un dezastru.

 

3. În lift

Se pare că și în această situație există reguli destul de stricte care trebuie respectate. Dacă ești primul care intră într-un lift gol, atunci devii căpitanul liftului și ar trebui să stai aproape de panoul de comandă. Va trebui să ții ușa deschisă până când toată lumea reușește să intre.

 

Repetă asta la fiecare etaj la care liftul se oprește. Trebuie de asemenea să fii și ultimul care pleacă și trebuie să faci totul foarte rapid. Dacă ești un turist în Japonia, te sfătuim să nu fii primul care urcă în lift.

 

4. În metrou

În metrou există niște reguli destul de severe pe care japonezii se așteaptă ca tu să le respecți: vorbitul nu este permis (se aplică și în cazul telefonului) și este nepoliticos să te holbezi la ceilalți pasageri. Nu este o regulă să le oferi locul persoanelor în vârstă chiar dacă ele abia pot sta în picioare.

 

Există locuri speciale marcate cu un semn pentru bătrâni precum și pentru persoanele cu dizabilități și pentru femeile însărcinate. Aceste locuri nu trebuie să fie ocupate decât dacă aparții acestor categorii menționate.

 

5. Atingerea

În Japonia este nepoliticos să te uiți în ochii oamenilor, mai ales să îi atingi. Țara nu este foarte mare, așa că fiecare japonezi respectă spațiul personal al fiecărui individ. Dacă vizitezi Japonia, nu îi atinge pe alții. Sărutul în public este interzis și până în 1945 a fost considerat o deranjare a ordinii publice.

Add comment